Gebruik de geveltuinplantendatabase op deze pagina om je eigen gevelplantencombinatie samen te stellen of gewoon om wat extra informatie te verzamelen over enkele planten. Vooraleer in het willekeur planten aan te kopen raden wij zeker aan om je locatie en het gewenste resultaat onder de loep te nemen. Je wilt natuurlijk ten allen tijde vermijden dat al je werk verloren gaat door de verkeerde plantcombinatie te kiezen voor jouw specifieke locatie voor je geveltuin.

Enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden zijn zeker het aantal zonuren per dag, het onderhoud dat je bereid bent om te doen, het afstemmen van de bloeiperiode op elkaar, enz. Enkele van deze factoren zijn opgenomen in de zoekfilter aan de linkerzijde en een meer gedetailleerde oplijsting vind je terug in de downloadbare plantenfiches. Meer uitleg over de gebruikte iconen vind je beneden deze pagina.

Verken onze plantendatabase

[searchandfilter id="7742"]
[searchandfilter id="7742" show="results"]

Koop je nieuw plantgoed met korting!

Via onze actie kan je korting krijgen bij onze partner kwekers door de vermelding van “Geveltuinen Klimaan” bij je bestelbon.

Kijk snel in onze plantengids welke planten beschikbaar zijn bij welke kweker. Veel plantplezier!

20% korting

10% korting

10% korting op kruiden en klimplanten

Het aantal zonuren per dag. Schaduw komt overeen met maximaal 2 uur zon/dag, Halfschaduw komt overeen met maximaal 4 uur zon/dag en Zon komt overeen met minimaal 5 uur zon/dag. Controleer dus zeker hoeveel zon jou gevel heeft en selecteer de juiste planten.

Draag jouw steentje bij aan de biodiversiteit van onze stad door insectenvriendelijke planten te selecteren voor je geveltuin. Er zijn steeds minder insecten en dat is best zorgwekkend. Insecten zijn namelijk belangrijk voor de bestuiving van onze voedselgewassen en wilde planten, de bestrijding van plagen en als voedsel voor onder andere vogels.

Inheemse planten zijn van groot belang voor de biodiversiteit omdat ze goed samenwerken met de organismen die van nature in onze streken groeien. Je moet hierbij denken aan schimmels, paddenstoelen, bijen, vlinders, vele insecten, vogels, kleine zoogdieren enzovoort. Vermijd dus zeker het binnen brengen van invasieve exotische planten.

De nodige vochtigheid van de bodem voor de gekozen plant. Eén druppel stemt overeen met een droge grond, twee druppels met een matig vochtige grond en drie druppels met een zeer vochtige grond. Zie vooral bij de aanplanting van je nieuwe geveltuin dat de bodem voldoende vochtig is om wortelvorming te stimuleren.

Sommige planten vragen veel onderhoud terwijl je naar andere planten niet dient om te zien. Bepaal dus steeds op voorhand hoeveel tijd jij wilt besteden in je geveltuin en selecteer hierop je planten.

Niet alle planten zijn resistent tegen onze koude winters. Indien je een duurzame aanplanting wilt, kies dan steeds planten die winterhard zijn. Breid eventueel uit naar planten die matig winterhard zijn, maar weet dan dat je deze planten best beschermt tijdens de winter tegen de vorst door ze bijvoorbeeld te bedekken met een laag droge bladeren of stro.

Veel planten verliezen hun blad tijdens de wintermaanden. Indien je liever een geveltuin samenstelt waarbij enkele planten toch groen blijven gedurende het hele jaar selecteer dan zeker op de wintergroene planten.

Waarom je geveltuin niet samenstellen met eetbare planten. Naast een prachtige geveltuin heb je daarnaast ook nog heerlijke vruchten. Een eetbaar tuintje is ideaal als u in een verkeersluwe straat woont. Woont u in een iets drukkere straat, kies dan voor fruitsoorten die enerzijds schilbaar zijn of een glad oppervlak hebben en dus makkelijker te wassen zijn. 

Elke plant bloeit in zijn eigen periode. De kunst voor een bloeiende geveltuin het ganse jaar door zit hem in het zorgvuldig samenstellen van de juiste plantencombinaties. Gebruik dus zeker de plantendatabase om te achterhalen wanneer welke planten bloeien en stem deze op elkaar af. (Informatie te vinden in de downloadbare plantenfiches).

Een mooie plantenborder bouwt zich gelaagt op waarbij de kleinste/kortste planten zich best vooraan in de border bevinden en de langste vanachter. Zo krijgt elke plant voldoende licht en ruimte om te groeien. 

Elke plant heeft zo zijn voorkeur van bodem. Sommige planten geven de voorkeur aan een kalkrijke bodem terwijl anderen het toch wat liever zuurder hebben. Let dus steeds op bij het combineren van planten die elk een ander type bodem nodig hebben.

Bij de klimplanten maken we een onderscheid tussen 3 verschillende type planten: de klimplanten met hechtwortels, de slingeraars en de rankers. De planten met hechtwortels hebben geen klimhulp nodig aangezien ze zichzelf vastzetten aan de gevel. De slingeraars en de rankers hebben dit wel nodig. Bij de slingeraars slingeren deze zichzelf automatisch rond de klimhulp, terwijl de rankers handmatig moeten vastgebonden worden aan de klimhulp. 

Neem zeker ook een kijkje op onze andere pagina’s