Water

Water is onontbeerlijk voor onze voeding, voor een klimaat in balans en in de toepassing van allerlei technologieën.

Vandaag verbruikte u 114 liter water. U nam een douche (24l), u spoelde het toilet door (21l), u at, dronk en kookte een lekkere maaltijd (11l), u vulde de wasmachine (16l),… Valt wel mee, toch? Dit is enkel het water dat jij zag stromen. Ons indirect waterverbruik is hoger, veel hoger. We verbruiken in Vlaanderen allen zo een 7400 liter per dag. Een kilo rundsvlees bijvoorbeeld vraagt 15000 liter water, een blikje cola 208 liter en een sneetje brood 44 liter.

We zijn dus afhankelijk van water. Maar, en dat is iets wat vele mensen niet weten: In België zijn de grondwatervoorraden beperkt in vergelijking met andere landen. We moeten steeds dieper en dieper zoeken naar water om op te pompen en dit terwijl de grondlagen de kans niet krijgen om opnieuw aangevuld te worden als gevolg van onze liefde voor beton en asfalt. Samen met de hoge bevolkingsdichtheid in Vlaanderen en de aanwezigheid van water intensieve economische activiteiten zoals chemie, agro, voeding,… neemt de druk op waterbronnen toe.

Ook zorgt de klimaatopwarming voor een grote wijziging in het water dat we toebedeeld krijgen: we zullen in veel meer gevallen moeten omgaan met te veel of te weinig water. Daarom is het belangrijk om slim en efficiënt om te gaan met deze belangrijke grondstof. 

Waterkracht

hydrocentrale

Waterbeheer

regenwater, overstromingsgebied

Blog Water

Team Water

Wil je je graag aansluiten bij dit team, word dan lid van Klimaan.

Kalender Water

Geen evenementen van deze categorie.