Een project van Klimaan vzw, Mest vzw, Stad Mechelen, Thomas More en Ecofocus, met de steun van Vlaanderen Circulair.

Comfortabel en duurzaam

Eén op de tien handelspanden in Mechelen staat leeg. Gelukkig valt dat niet op als je door de stad wandelt. In een aantal van die afgeleefde panden krijgen startende ondernemers en creatievelingen ruimte om te experimenteren. Een win-win voor iedereen. Maar oei, die energiefacturen.

Hoe maken we het tijdelijke gebruik van zo’n oude gebouwen comfortabel én duurzaam? Dat onderzoeken we in dit project. Want in de toekomst verbruiken we veel minder energie, water en materialen. Daar mee aan werken is één van de bestaansredenen van Klimaan.

 

Tijdelijk, dus tijdverlies?

Wij zien het anders. Samen met sterke partners krijgen we van Vlaanderen Circulair steun om de bakens te verzetten.

Wat wij erover denken:

1.  Tijdelijk gebruik vraagt om tijdelijke oplossingen. Na afloop verhuizen we die naar een ander pand, om ze daar opnieuw tijdelijk te gebruiken. Denk aan: transporteerbare zonnepanelen, led-lampen, verplaatsbare regenwaterbuffering. Die telkens weer hergebruiken heet ‘circulair’.

2.  Via onze burgercoöperatie Klimaan cvso willen we de centen van burgers aan het werk zetten om die tijdelijke technische installaties te financieren. Een coöperatief model dus. De gebruikers van de gebouwen krijgen comfort geleverd als een dienst, tegen een vergoeding. Hun voordeel: dankzij de fors lagere energie- en waterfacturen komen ze toch goedkoper uit. En de planeet vaart er wel bij.

Ons project heet dan ook: MechCiCo. Dat staat voor ‘Mechelaars Circulair en Coöperatief’.

In een circulair model ontstaat er geen afval en zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig (CC BY-NC-SA 4.0 met bijdrage van WoonC Netwerk)

Of deze mooie droom realistisch is, onderzoeken we in 2020 en 2021

We experimenteren in twee panden:

  • De oude stadsbibliotheek in de Moensstraat, thuishaven voor de ArteNova-community. Een bruisende plek waar startende ondernemers en kunstenaars hun ding doen, ondersteund door Mest vzw en de Talentenfabriek. Vaste stek voor onze Klimaan-vergaderingen en voor andere vzw’s en sociale organisaties. Je kan er co-worken bij Seconddesk en binnenkort lekker eten in de horecazaak. Een site die creativiteit, ondernemerschap en duurzaamheid ademt. Tot er binnen een enkele jaren een nieuwe woonsite komt, en ArteNova naar een andere plek verhuist.
  • De voormalige brandweerkazerne in de Dageraadstraat, ook gekend als Brandwerk of BrandeNova. Een veelbelovende locatie die net als de oude bib ruimte biedt aan ondernemers, makers en creatievelingen. Schrijnwerkers en grafisch kunstenaar Gijs Vanhee vonden er al een plek. Andere ruimtes zoeken nog een invulling. Bouw je graag mee aan de kartonnen spits van de Sint-Romboutstoren? Dan is de oude brandweerkazerne the place to be.

Onze partners

Met de steun van Vlaanderen Circulair

 

Blog

Kalender

Geen evenementen van deze categorie.