LEZING: Democratie en Burgerparticipatie in de Stad door Elisabeth Van Wymeersch

Categorieën: ,

Beschrijving

Background Education vzw biedt academische opleidingen aan voor volwassenen. Een opleiding omvat twee avondlessen per maand, gegeven door zo’n 200 docenten uit voornamelijk Vlaamse en Nederlandse universiteiten en hogescholen. Het aanbod vind je hier.

Het is mogelijk om de lezingen afzonderlijk te volgen. Op 24 maart 2020 geeft Elisabeth Van Wymeersch de lezing Democratie en Burgerparticipatie in de Stad. Onderstaande omschrijving en meer informaite is te vinden op de website.

De stad is bij uitstek de broedplaats voor democratische experimenten. Denk aan burgerbegrotinginitiatieven waarbij burgers zelf kunnen bepalen hoe (een deel van) het stadsbudget wordt gespendeerd, stedelijke energiecoöperaties waarbij gebruikers zelf beslissen hoe hun energie wordt geproduceerd, of de recente ‘municipalistische’ experimenten in steden als Madrid en Barcelona. De stad is echter ook de plek waar burgerlijke dissidentie en verzet, een essentieel onderdeel van elke goed werkende democratie, het vaakste tot uiting komen. Tijdens deze les bekijken we, aan de hand van bestaande voorbeelden, de verschillende manieren waarop naar democratie en burgerparticipatie in de stad kan gekeken worden en belichten we de mogelijks duistere kant van burgerparticipatie.