Natuurpunt Warme Winteravonden – De klimaatambities van Stad Mechelen

Beschrijving

Het klimaat verandert. Op deze wervelende avond ontdek je de staat van het klimaat in Mechelen. Je leert er hoeveel broeikasgassen er in Mechelen uitgestoten worden, wat de verwachte impact van de klimaatverandering is en hoe de stad Mechelen acties op poten zet om hiermee aan de slag te gaan. Klimaan vertelt je als lokale burgerbeweging verder ook hoe iedereen betrokken kan worden bij klimaatbeleid en hoe burgers in samenwerking met de stad samen acties kunnen opzetten voor het klimaat. Klimaat is immers een zaak van iedereen.

Sprekers

Marina De Bie (Schepen van Klimaat)
Dat de stad Mechelen in 2020 samen met het Ierse Limerick de titel van Europese groene en duurzaamste stad krijgt, mogen we gerust mee toeschrijven aan Marina De Bie. Al meer dan tien jaar is ze schepen voor Groen in Mechelen en in die tijd heeft ze van klimaat een topprioriteit gemaakt. Er kwamen parken bij en vlietjes werden weer opengelegd. Nieuwe vormen van mobiliteit worden sterk gepromoot. En onder de noemer Mechelen Klimaatneutraal worden ook burgers geactiveerd. Over dertig jaar wil Mechelen klimaatneutraal zijn. Daarom werkt Marina vandaag elke dag aan een leven dat morgen voor iedereen beter en gezonder is dan vandaag.

Arnout Ruelens (Mechelen Klimaatneutraal)
Arnout Ruelens (°1986) studeerde Pedagogische Wetenschappen (2009) en “Cultural Anthropology and Development Studies” (2010) aan de KU Leuven. Aan de start van zijn carrière bouwde Arnout ervaring op het terrein op als leerkracht, projectleider en team coördinator in Hanoi (Vietnam 2009), Dakar (Senegal 2011) en Brussel (2012-2015) in de non-profit sector (educatie en duurzame ontwikkeling). Sinds 2015 ontwikkelt Arnout klimaatbeleid in Mechelen. Arnout bouwt niet alleen aan beleid over mitigatie en adaptie, hij is ook actief in verschillende duurzaamheidsprojecten. Zijn projecten gaan over verschillende onderwerpen: renovatie-advies, warmteluchtfoto, derde partijfinanciering, burgerbudget, groene leefstraten, eerlijke handel,…

Elise Steyaert (Klimaan)
Elise Steyaert is medeoprichter van de burgerbeweging Klimaan en voorzitter van de vzw. De beweging heeft zich ontpopt als lokaal kanaal voor positieve klimaat-actie en kent naast de vzw ook, sinds juni 2019, een Coöperatieve Vennootschap. Elise heeft zich tijdens haar studies op internationale politiek en ontwikkelingssamenwerking gefocust. In 2013 begon ze te werken voor Climate Alliance, het Europese stadsnetwerk voor lokaal klimaat- en energiebeleid, waar ze zich voornamelijk richtte op renovaties, financiering en het Burgemeestersconvenant. Momenteel werkt Elise als projectleider Energie Efficiëntie voor het Vlaams Energiebedrijf, een verzelfstandigd agentschap van de Vlaamse Overheid die de publieke sector ondersteunt in het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Programma

19u30 – 20u00 bar
20u00 – 22u00 lezing
22u00 – 22u30 bar

Organisatie: Natuurpunt

Deze lezing is de 4de uit een reeks van 6. Het totaaloverzicht vind je hier.
Het format werd gebasseerd op het gelijknamige concept van onze goede vrienden van VHM.
Deze reeks kwam tot stand in nauwe samenwerking met KlimaanMest en RLRL.