De kikker die zich niet laat koken. Klimaat in beweging

Beschrijving

De kikker die zich niet laat koken. Klimaat in beweging.

donderdag 28 maart 2019 om 19:30 uur
De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwstraat, 70
2800 Mechelen
Sprekers:
Alma De Walsche (MO*)
Luc Vankrunkelsven (Wervel), auteur van het boek Inkomprijs: 3 euro.
Dit bedrag wordt in mindering gebracht
bij de aankoop van het boek.

De recente dambreuk in het Braziliaanse dorp Brumadinho in Minas Gerais, was een zoveelste tragische voorbeeld van de race to the bottom van het Braziliaanse econo- mische model.

Sinds Bolsonaro aan de macht kwam op 1 januari van dit jaar, worden moeizaam opgebouwde milieuregels
in de prullenmand gekieperd, lopen milieuactiviste nog meer gevaar dan voorheen en krijgen grootschalige mijn- bouwbedrijven en agro-industrie vrij spel. De zoveelste cyclus van roofbouw en plundering lijkt ingezet.

De ultraliberale revolutie, die twee jaar geleden al begon, draaide de klok 20 jaar terug, met de afscha ng van een reeks sociale maatregelen.
In een interview met MO* zei Mino Carta, gewezen hoofdredacteur van Carta Capital: ‘Dit land maakt een moment van dementie door. Wat hier gebeurt is door en door negatief en gaat in tegen alle belangen van het land.’ Vraag is: hoe kon het zo ver komen?

Vijftien jaar geleden heerste er nog zo’n euforie over
de Braziliaanse tijger. Het lijkt wel onmogelijk voor dit grootste Zuid-Amerikaanse land om het koloniale juk van zich af te werpen. Ligt het aan de Brazilianen? Of aan een internationale agenda? Heeft Europa boter op het hoofd? En waar vindt de tegenbeweging een nieuwe adem, handvatten om weer overeind te komen?