Dit evenement is voorbij

Ride the Tide

Start
06/10/2021
Einde
09/10/2021

Categorie:

Status

Details

Lieve Climate Express sympathisant,
We hopen dat je genoten hebt van je zomervakantie en nu vol energie zit om mee te doen met onze Ride The Tide actie tussen 6 en 9 oktober!In deze nieuwsbrief kom je meer te weten over de actie en kan je je inschrijven. Bezoek ook onze Ride The Tide website om op de hoogte te blijven van de volgende stappen!
***Ride The Tide: Wat gaan we doen? We gaan fietsen langs de toekomstige vloedlijn van België in 2100 en sluiten ons aan bij de nationale actie Back To The Climate!De hele tocht langs de vloedlijn (+- 325km) zal 4 dagen duren (6-9 oktober 2021) en gaat van Poperinge naar Antwerpen. Dit zal gedaan worden door een vaste groep van ongeveer 50 fietsers die zich hiervoor kunnen inschrijven en voor wie wij slaapgelegenheid, catering en bagagetransport organiseren. Op dag 4 stellen we het fietsen ook open voor het grote publiek met een gezinsvriendelijke route voor het laatste stuk: van Sint-Katelijne-Waver (35km) of Hoboken (10km) naar Antwerpen. Op die manier kunnen ook gezinnen en minder ervaren fietsers meedoen. En voor de fietsers die geïnteresseerd zijn en mee willen doen, organiseert Climate Express een extra fietsdag van Antwerpen naar Brussel om aan te sluiten bij de nationale actie Back To The Climate op 10 oktober. Wil je meedoen aan de hele actie of een specifieke dag?  REGISTREER NU door op onderstaande knop te klikken!
Doe NU mee met Ride The Tide!
***Waarom Ride The Tide plaatsvindt tussen 6-9 oktober 2021?We willen de aandacht vestigen op de klimaatnoodsituatie ter voorbereiding van: De Belgische grote klimaatmars Back To the Climate georganiseerd door Klimaatcoalitie in Brussel – 10 oktoberEurotop over klimaatonderhandelingen voorafgaand aan de COP26 – half oktober De onderhandelingen voor de klimaattop zullen plaatsvinden in Glasgow (COP26) – november
***Waar willen we de aandacht op vestigen?Er zijn heel wat politieke beloften gedaan om onze planeet klimaatpositief te maken en leefbaar te houden voor de mensheid. Maar tot nu toe waren de meeste van deze beloftes alleen op papier, de echte (noodzakelijke) acties zijn onvoldoende om de aarde niet warmer te laten worden dan ruim onder de 1,5°C. Veel mensen denken dat de opwarming van de aarde ons (België) gewoon een lekker, zonnig, zuidelijk klimaat zal geven, en lachen het weg. Want wie houdt er niet van een beetje meer zomer, toch? Het is echter waarschijnlijker dat de opwarming van de aarde ons extremer weer zal brengen, en de zware overstromingen in ons land en in onze buurlanden deze zomer zijn al een rampzalig begin.

beeld = overstromingsgevaar langs de kust in België (coastal.climatecentral.org)
Deze kaart toont in het rood de delen die naar verwachting in 2100 één (of meerdere keren) per jaar zullen overstromen bij de huidige voorspelde wereldwijde temperatuurstijging van 3°C. Belangrijke delen van de laaggelegen gebieden in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, en in mindere mate Antwerpen en Vlaams-Brabant zullen elk jaar met overstromingen te maken krijgen. We hebben deze zomer echter gemerkt dat het overstromingsprobleem het hele land treft en ook belangrijke delen van Limburg en Wallonië. We moeten meer mensen bewust maken van het feit dat het niet “ver van huis” is en van de gevolgen die onze burgers kunnen ondervinden. Hoe meer mensen zich bewust worden van de lokale risico’s, en hoe meer ze in kaart worden gebracht, hoe meer druk er zal zijn op onze politici.
***Wat kan jij doen? Je kan niet alleen deelnemen aan Ride The Tide, maar zelfs helpen als vrijwilliger bij de actie.  Wil je ons helpen met de vele taken voor of tijdens de actie? Denk je dat je ons kunt helpen met accommodatie, catering, logistieke zaken of bij het slotevenement? Of ken je iemand die dat kan? Neem dan contact op met Barbro via barbro@climate-express.eu!