Warme Winteravond in Mechelen: Groen verwarmen

Beschrijving

Meer dan 90% van de gezinnen gebruikt aardgas of stookolie om te verwarmen. Maar het kan ook anders. Op deze avond vertellen we over hoe we warmte kunnen halen uit de natuur, van biomassa uit houtkanten tot ‘blauwe’ warmte uit de Dijle. Je komt er ook meer te weten over het warmtenet van Warmte Verzilverd BV in Mortsel en Edegem, dat warmte van een fabriek hergebruikt om nabijgelegen woningen te verwarmen.

Ighor Van de Vyver is van Mechelen Klimaatneutraal en werkt momenteel mee aan de duurzame warmtestrategie voor de stad Mechelen. Via het project SHIFFT is hij in aanraking gekomen met inspirerende voorbeelden van groene warmte uit binnen-en buitenland en hij vertelt hier graag meer over.

Hartwin Leen is ingenieur van het studiebureau Kelvin Solutions. Hij is één van de initiatiefnemers achter het warmtenet van Warmte Verzilverd BV dat woningen zal voorzien van industriële restwarmte. Nog te vaak wordt deze restwarmte niet gebruikt en zomaar de lucht ingeblazen. Dankzij Warmte Verzilverd BV kunnen burgers mede-eigenaars worden van dit warmtenet.

De lezingen worden afgewisseld met panelgesprekken, gemodereerd door Klimaan. Klimaan is een beweging en burgercoöperatie in Mechelen en omstreken die zich inzet voor een duurzame en klimaatneutrale samenleving, met oog voor het sociale aspect.

 

Organisatie: Natuurpunt Mechels Rivierengebied, Kern Mechelen, Klimaan, Het Predikheren, Mechelen Klimaatneutraal, Regionaal Landschap Rivierenland