Zuinige en duurzame verlichting in de Keeting vzw

Aan onze samenaankoop van led-lampen koppelden we een sociale actie. We hielpen de Keeting vzw om energie te besparen.

Onze samenaankoop duurzame led-verlichting, een groot succes

Van oktober 2018 tot april 2019 organiseerde Klimaan een samenaankoop van zuinige en duurzame led-verlichting in opdracht van Mechelen Klimaatneutraal en in samenwerking met Zero Emission Solutions (ZES) als technische partner. De actie was een succes; er werden meer dan 2500 lampen besteld waaronder veel vervangers voor energievretende halogeenlampen. En dat leverde een aanzienlijke energiebesparing op!

Met aandacht voor het sociale

Aan deze samenaankoop -die we “Led Op!” noemden- koppelden we een sociale actie. Mensen konden “lampen” schenken voor mensen die het moeilijk hebben om de energiefactuur te betalen. De steun was hartverwarmend en er werd een bedrag overeenkomstig 122 lampen geschonken. Daar deden we nog een schep bovenop van onze eigen middelen.

Een zuinige verlichting voor een sociale organisatie

We legden contacten om te kijken hoe onze actie het meeste impact zou maken. Als eerste, in hopelijk een lange rij van sociale acties, kozen we om de Keeting vzw te helpen met stevig wat energie te besparen. Dit is een Mechelse vereniging waar kansarmen samenkomen en het woord kunnen nemen. In hun ontmoetingsruimte was er, ondanks het wel heel erg groot geïnstalleerd vermogen aan verlichting, toch geen optimaal licht tijdens de activiteiten. Een kolfje naar de hand van de Klimaners!

Aan de slag, stap 1

Alles begon met een plaatsbezoek en een grondige analyse. Zijn er lampen die amper bijdragen tot de verlichting? Welke lampen branden veel en welke weinig? Is er op alle plaatsen voldoende licht? Kunnen we zuinige lampen verplaatsen van minder gebruikte naar veelgebruikte plaatsen? Waar kunnen we lampen 1 op 1 vervangen met zuinige led-lampen? Waar zitten de echte energievreters?…

Lokaal per lokaal werd doorlopen, notities en foto’s gemaakt en uiteindelijk een plan opgemaakt van welke lampen het best vervangen werden. In een van onze blogberichten rond verlichting, kan je rustig nalezen welke lampen je zoal best vervangt.

Aan de slag, stap 2

Onder andere op de maandelijkse repaircafés van de Keeting was het ons al opgevallen: op sommige plaatsen in de ontmoetingsruimte is er te weinig licht om goed te kunnen werken of te lezen. Daarom besloten onze handige Klimaanharry’s het hele verlichtingsconcept te herbekijken. Na wat lichtmetingen ter plaatse werd er geknutseld. Er werd een testopstelling gebouwd, ter plaatse geëvalueerd, goed bevonden en vervolgens verder geknutseld.

Aan de slag, stap 3

Alles voorbereid en getest, een stelling en hoop werkgerief bijeengebracht,… klaar voor een dagje klussen met een team van Klimaanvrijwilligers. Na een 7-tal uurtjes van boren, schroeven, bekabelen, uitlijnen, koffiekoeken en soep eten,… was het genieten van het resultaat: een aangenamer, veel efficiënter gericht licht voor maar liefst vier keer minder vermogen! Zo werden bijvoorbeeld 11 TL lampen die nauwelijks bijdroegen aan het licht, simpelweg uitgedraaid en opzij gelegd als reservelampen.

Een stevige besparing

Naast de ontmoetingsruimte, werden werden nog gloeilampen en halogeenlampen vervangen door zuinig led’s in enkele andere lokalen. Alles in totaal ging het vermogen aan verlichting met een factor 4 naar beneden. Dit levert naast een aanzienlijke energiebesparing ook een stevige kostenbesparing op voor de Keeting vzw. De experts van Klimaan berekenden de besparing op 2886 kWh per jaar of ongeveer 12% van het jaarverbruik vanaf 1/12/2019. De theoretische terugverdientijd van de hele actie is met ongeveer 1 jaar zeer kort.

Besparing per jaar (kWh)

Hergebruik

De originele lampen (halogeenstralers op hoogspanning) werden ontmanteld en 2 van de 9 lampenkappen werden aangepast en opnieuw gebruikt. De resterende 7 bouwen we later ook nog om zodat ze compatibel zijn met zuinige led-lampen. Zo kunnen we ze inzetten in relighting-projecten bij andere organisaties. Onderdelen die niet herbruikbaar waren, werden minutieus gescheiden en klaargemaakt voor recyclage.

Iedereen mee

Dit project bewees dat je op verlichting alleen al, verrassend veel energie kan besparen. De ingrepen hoeven niet altijd hoogtechnologisch of duur te zijn, soms kan je op eenvoudige, maar minder bekende manieren veel energie besparen. Hoe je dit aanpakt en massa’s tips kan je te weten komen op de Klimaan en de Keeting’s “Energiehelden” info-avond over energiebesparen. Deze zal doorgaan in januari of februari in de ontmoetingsruimte van de Keeting en ook Buurtcomité de Heihoek zet er mee zijn schouders onder. De datum wordt zo snel mogelijk geprikt, hou onze Klimaan kalender in het oog!

 

Contactpersonen

Elise Steyaert, voorzitter Klimaan vzw, 0477/18 98 60, elise.steyaert@klimaan.be
Natasja Lories, Coördinator De Keeting vzw, 015/27 09 25, natasja@dekeeting.be