Project “delende buurten”

door patrickvanassche
0 reacties
14/12/2021

Autodelen.net en Klimaan hebben een lokaal project deelmobiliteit ingediend voor de wijk Nekkerspoel. Met dit project willen de projectpartners de buurtbewoners uit de bewuste wijk uitdagen om 60 dagen de wagen aan de kant te laten staan ten voordele van duurzame mobiliteitsalternatieven. In ruil mogen de buurtbewoners van de wijk voordelig een waaier aan duurzame alternatieven uittesten: van deel(bak)fietsen en de trein tot autodelen en carpoolen. Door de (vaak nog ongekende) vervoersmiddelen aan den lijve te ervaren, wordt de overstap aantrekkelijker. Bovendien wordt met de hele buurt een traject afgelegd, waardoor buurtbewoners elkaar kunnen steunen en warm maken om het nieuwe verplaatsingsgedrag vol te houden.

 

De doelstelling van het project is drieledig:

 

  • Het bewustmaken van de hele wijk over de alternatieven en de voordelen van auto-, fiets-, en stepdelen verder bekend maken.
  • Het activeren van buurtbewoners om de uitdaging aan te gaan en gedeelde mobiliteit te Hiermee mikken we op burgers die het autodelen overwegen (overwegingsfase van gedragsverandering). Het eigenhandig testen en de ondersteuning op maat wil hen over de streep halen om de stap naar deelmobiliteit (definitief) te zetten.
  • Het warm maken van de buurt voor gedeelde mobiliteit op basis van de ervaringen van de deelnemers na afloop van het project. De positieve ervaringen met deelmobiliteit moeten de mindset van de bredere buurt verder positief beïnvloeden en een zaadje planten voor de transitie van autobezit naar -gebruik.

Rol van Ambassadeurs

Doorheen het hele project is de rol van ambassadeurs en mond-tot-mondreclame cruciaal. Voor het meekrijgen van de buurt is het oprichten van een ambassadeursnetwerk cruciaal. Dit zal vertrekken vanuit (het netwerk) van vrijwilligers van Klimaan en Autodelen.net. Er worden momenteel nog bijkomende communicatiepartners gezocht in de wijk (handelaars, verenigingen, ouder/wijkcomités).

 

Ben je geïnteresseerd in duurzame en/of gedeelde mobiliteit en woon je in Nekkerspoel? Stip dan 20 december om 17u30 aan in je agenda! Dan komen we in zaal Papenhof met jullie, ambassadeurs, een eerste keer samen om te kijken wat er leeft en hoe we jullie buren overtuigen om mee te doen aan het project.

 

Omwille van COVID-regels weten we graag hoeveel mensen we kunnen verwachten. Stuur daarom een mailtje naar patrick.vanassche@klimaan.be  om je aanwezigheid te bevestigen.

0 reacties

Aanverwante artikels op onze site…

Geveltuinen

Geveltuinen

Wij hebben hard gewerkt! De 2 winnende straten van onze wedstrijd ‘Win een Groene Straat’ (Borchtstraat en Willem Geetsstraat) kregen er heel wat klimplanten, bodembedekkers en ontharde stukken bij. Een stap dichter bij meer waterinfiltratie en een groenere...

Lees meer