“Freedom Club” – Arsenaal / Lazarus Mechelen

door guidovoet
0 reacties
04/08/2022

Vrijdagnamiddag 22 juli konden enkele Klimaners een tussentijdse try-out van de voorstelling ‘Freedom Club’ van theater Arsenaal/Lazarus i.s.m. Het Kwartier meemaken.

Met ‘Freedom Club’ zetten regisseurs -auteurs Freek Mariën en Carl von Winckelmann hun succesvolle samenwerking verder. Het is een voorstelling voor een publiek vanaf 14 jaar. Over de klimaatcrisis en de vraag hoe ver je kan gaan in je activisme, over engagement en woede.

Net voor de voorstelling gaf regisseur Carl von Winckelmann een korte toelichting: het stuk is een monoloog, gespeeld door Joris Van den Brande, die nog beroep mocht doen op tekstregie. De kledij en de muziekkeuze kunnen in de laatste rechte lijn naar de première op 4 augustus op Theater aan Zee nog ingrijpend worden bijgestuurd. De verontschuldigingen bleken overbodig. We zagen een voorstelling die als een trein over ons heen denderde.

Onmiddellijk waren we gepakt door de tekst. Hoe eenzaam is ‘Het grote gelijk?’, hoe leef je als activist in een wereld waar beleidsmakers, burgers, de klimaatproblematiek nog steeds behandelen als niet prioritair, terwijl de feiten zich opstapelen. 

Na de voorstelling hadden we een kort gesprek met Freek Mariën, de auteur van de tekst. Mon gaf aan dat Freek’s moeder, journaliste Greet Pluymers, gaat meewerken aan ons Knal Energiefestival (op zaterdag 1 en zondag 2 oktober in de Lamot site). Het productieteam ging onmiddellijk na de voorstelling aan de slag met hun evaluatie. Wij konden in de foyer napraten met enkele mensen van de productie, waaronder de acteur. Ze waren benieuwd naar onze reacties, maar vooral ook hoe wij bij Klimaan in het Klimaatverhaal staan. Thomas gaf ondertussen op ons werkplatform basecamp aan dat ‘Freedom Club’ een absolute aanrader is. Een monoloog met een sterke tekst, waarbij decor en muziekkeuze het extra overtuigend maken! Een aanrader voor Klimaners, theaterliefhebbers, en voor wie houdt van verhalen met maatschappelijke relevantie.

Officiele première op 4-5 augustus op Theater Aan Zee en in september in Mechelen – meer info op https://www.arsenaallazarus.be/kalender/item/freedom-club—arsenaal-en-het-kwartiermarien-en-von-winckelmann

TAZ#2022 in Oostende
do 4 aug (première om 20u)
en vr 5 aug (15u + 20u)

bij ARSENAAL/LAZARUS
wo 7 sept (Mechelse première),
do 8 en vr 9 sept om 20u15
vr 4 en za 5 nov om 20u15 
ma 7 en do 8 nov – schoolvoorstellingen om 13u30
i.s.m. Cultuurcentrum Mechelen

 

0 reacties

Aanverwante artikels op onze site…

Krachten bundelen: hoe geven we samen onze organisatie vorm?

Krachten bundelen: hoe geven we samen onze organisatie vorm?

Hoe kan een organisatie het enthousiasme van zo veel mogelijk mensen omzetten in actie? Een bouwsteen die onze burgerbeweging daarbij hielp is het Sociocratie 3.0-patroon ‘kring van afgevaardigden’. Laat je inspireren door het verhaal van Klimaan, en ontdek hoe een...

Lees meer
Klimavelo

Klimavelo

In september 2023 zijn wij gestart met ons nieuw project Klimavelo. Met 3 fietsriksja's voorzien we binnen een straal van 5 km vanaf de Grote Markt van Mechelen milieuvriendelijk vervoer voor mensen die zich niet zo gemakkelijk kunnen verplaatsen (weinig financiële...

Lees meer
Tivoli Stiltebos na één jaar

Tivoli Stiltebos na één jaar

In 2022 hebben we met een 100-tal vrijwilligers van Klimaan een stiltebos aangeplant op wat vroeger de parking van het Tivoli-park was.  Het was een initiatief dat we samen verwezenlijkten met Urban Forest, Sugi en Stad Mechelen. Een stiltebos groeit met één...

Lees meer