Tivoli Stiltebos na één jaar

door bartdebruyne
0 reacties
19/05/2023

In 2022 hebben we met een 100-tal vrijwilligers van Klimaan een stiltebos aangeplant op wat vroeger de parking van het Tivoli-park was.  Het was een initiatief dat we samen verwezenlijkten met Urban Forest, Sugi en Stad Mechelen. Een stiltebos groeit met één meter per jaar, wat sneller dan een gewoon bos is. Dit dankzij de extra inbreng van bodemverbeterende schimmels, een ideale mix van compostgrond, mest, houtschilfers en stroafdekking en de dichte aanplanting van de inheemse bomen, helemaal volgens de japanse Miyawakimethode.  In vergelijking met een standaardbos krijgen we zo een 30 keer dichter bos, dat 18 keer meer biodiversiteit herbergt en 10 keer sneller groeit en dus ook meer Co2 uit de lucht trekt.

In 2023 ontmoette ik in ons stiltebos de kunstenaar Chloë Dierckx, terwijl de eekhoorntjes rondom ons speelden.  Chloë kwam er al eens met een vriendin schetsen en schilderen.

Het is een omgeving die zelfs in zijn aanplantingsjaar al rust uitstraalt.  En zo groeide in de creatieve kunstenaarsgeest van Chloë het idee om een deel van het teveel aan lawaai in ons hoofd via een kunstwerk terug aan de stilte te geven.  Mensen kunnen afstand nemen van het lawaai in hun hoofd en het aan de stilte geven.  De berichten worden dan in stenen gebakken, die samen met enkele bloemen in een natuurlijk hoekje van het stiltebos verwerkt kunnen worden.   Ik kijk al helemaal uit naar deze nieuwe inbreng in ons stiltebos van Klimaan in het Tivolipark.

Bart De Bruyne

0 reacties

Aanverwante artikels op onze site…

Klimavelo

Klimavelo

Vanaf september 2023 starten wij met ons nieuw project Klimavelo. Met 3 fietsriksja's willen we binnen een straal van 5 km vanaf de Grote Markt van Mechelen milieuvriendelijk vervoer faciliteren voor mensen die zich niet zo gemakkelijk kunnen verplaatsen (weinig...

Lees meer
Nieuwe Vesten

Nieuwe Vesten

De tijdelijke inrichting van De Vesten is klaar en gaat op 19 december na de ochtendspits in gebruik. Als Klimaner heb ik alle vergaderingen bijgewoond en actief  geparticipeerd. Alleen de extra vergadering van juni is me niet gelukt door Coronabesmetting, maar...

Lees meer