Warme Winteravonden – De klimaaturgentie verhogen: wat kan je als burger doen?

Beschrijving

Dit is een avond in een reeks van 6 warme winteravonden op initiatief van Natuurpunt, i.s.m. Regionaal Landschap Rivierenland, Mest vzw en Klimaan vzw. Graag inschrijven via de website van Natuurpunt! (https://www.natuurpunt.be/agenda/warme-winteravond-mechelen-de-klimaaturgentie-verhogen-wat-kan-je-als-burger-doen-37062/subscribe) 

De voorbije jaren ontstonden verschillende burgerinitiatieven en -bewegingen die de klimaatproblematiek aankaarten en er iets aan willen doen. Nu wordt het hoog tijd om collectief de impact van deze acties te verhogen. We moeten ons als burgers goed organiseren, want het wordt een hobbelig parcours. Toch kunnen we de krachten bundelen en de handen uit de mouwen steken, om wat we allemaal delen (onze ‘commons’ grond, lucht, water en energie) te verdedigen en onze daadkracht te verhogen.

Klimaan, als jonge burgerbeweging, nodigt drie sprekers uit om zich over dit thema te buigen:

Sprekers

Tine Hens
Tine is historica, journaliste en auteur van Het klein verzet (Epo, 2015), het verhaal van mensen die van Griekenland tot Denemarken in hun eigen wijk of stad, of met hun eigen bedrijf bewijzen dat een andere, sociaalecologische economie mogelijk is. 

Ann Meskens
Ann studeerde wijsbegeerte en toegepaste ethiek aan de KULeuven en de Universiteit van Nice. Ann is filosofe, ethica en publiciste. Ze schreef al eerder over techniek, kunst en stedelijkheid. Ze is auteur van de boeken Jacques Tati, Eindelijk buiten en The making of. Haar werk gaat vaak over leven en overleven in postmoderne tijden. Haar dada’s zijn: de mens in de massa, werktijd en vrije tijd, kunst en ontwerp, techniek en stedelijkheid.

Koen Wynants
Koen verdiepte zich in co-creatietrajecten met diverse actoren en actieve burgers. Hij ervaarde toen hoe moeilijk het was om als burger toegang te krijgen tot informatie en tot echt medezeggenschap. 10 jaar was hij actief bij burgercollectief ‘Antwerpen aan’t woord’ om de stad in al haar geledingen democratischer te proberen maken. Begin 2018 richtte hij Commons Lab Antwerpen op. De stad is één groot labo voor collectieve actie allerhande geworden. Tuinstraten, gemeenschapstuinen, collectief bijen houden, kinderfietsdelen, cargofietsdelen, spilkiekes, burgers die zelf leegstaande ruimtes gaan omvormen en beheren, groepsaankopen, commons assemblies, voedselraad, … Al deze leerexperimenten worden momenteel verwerkt tot een bottomup meer jaren Commons Transitieplan voor Antwerpen.

Programma

19u30 – 20u00 bar
20u00 – 22u00 lezing
22u00 – 22u30 bar

Organisatie

Deze lezing is de 3de uit een reeks van 6. Het totaaloverzicht vind je hier.
Het format werd gebasseerd op het gelijknamige concept van onze goede vrienden van VHM.
Deze reeks kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen Natuurpunt, KlimaanMest en RLRL.

Gesubsidieerd door Mechelen Klimaatneutraal.