Welkom in de back-end van klimaan.
Hoe wijzig je iets op de website?
Als je in de back-end werkt, kan je via bovenstaande balk rechtstreeks de inhoud van de site aanpassen, afhankelijk van je toegangsrechten.
Algemene richtlijnen:
- Jullie hebben VEEL rechten: WIJZIG ENKEL DINGEN waarvan je weet wat het effect gaat zijn. Blijf er anders af of vraag het eerst!!!!!!!!
- Schrijf geen fake news, alles moet fact-checked zijn, of we verliezen onze credibiliteit
- Internet is een massamedium. Probeer het voor iedereen begrijpbaar te houden!
- Schrijf correcte, korte zinnen: de schrijfassistent van de standaard helpt je op weg!
- Als je tekst, foto’s van andere bronnen gebruikt, voeg dan een bronvermelding toe. Er bestaan immers auteursrechten. Foto’s zonder auteursrechten kunnen gevonden worden op bijvoorbeeld pixabay
- Wees lief voor mekaar: we hebben allemaal overal rechten. Bespreek onderling aanpassingen indien ze ingrijpend zijn en pas niets aan dat je niet hoort aan te passen (bijvoorbeeld het profiel van iemand anders). Als dit niet gebeurt, grijp ik in.
Nieuwe BERICHTEN en TEAM MEMBERS aanpassen
Berichten, evenementen, Team leden worden op deze site aangepast met de EDITOR VAN WORDPRESS (na wordpress 5 werkt dit ook met blokken). Dit is makkelijk en toegangkelijk voor iedereen. Deze onderdelen worden gelinkt via “taxonomy” zodat de informatie verschijnt op een relevante pagina (zie hieronder). Alle inhoud wordt ook getoond op de startpagina.
Berichten
Doel : berichten of blogs dienen om een bepaald onderwerp uitvoerig te behandelen.
Werkwijze: Om een nieuw bericht te schrijven ga je naar Berichten in de zijbalk, klik op nieuw. We moeten allemaal op dezelfde manier berichten posten!
- Voer een titel in
- Schrijf je bericht (met foto’s, tekst, etc…). Elke foto die je gebruikt moet je via “Media” eerst uploaden in de site. Begrensd tot 8mb per foto.
- Stel een “uitgelichte afbeelding” in (rechtse kolom). Dit is belangrijk!
- Taxonomy: Selecteer de juiste categorie of categorieën (rechtse kolom). Dit is zeer belangrijk, afhankelijk van deze instelling verschijnt je bericht op de relevante pagina’s. Als je iets schrijft over luchtkwaliteit, en je selecteert de categorie luchtkwaliteit, dan komt je informatie ook op de pagina van luchtkwaliteit. Kijk hieronder bij “taxonomy” voor een volledige uitleg van dit zeer belangrijke systeem.
- Voer een “snippet” in: dit helpt zoekrobots om je bericht beter weer te geven en makkelijker te vinden.
- Wil je verderwerken zonder dat je bericht verschijnt, druk dan op “SLA CONCEPT OP”. Wil je het bericht publiceren, druk dan op publiceren. Niet iedereen heeft het recht om berichten te publiceren.
Berichten zullen in de toekomst automatisch ook worden gepost op facebook, maar hier ben ik nog niet aan toegekomen.
Teamleden
Doel : dit dient om informatie te verschaffen over de medewerkers van Klimaan. (gebruik de more tag)
Werkwijze: Wil je iets veranderen aan de beschrijving van een team lid, ga dan naar “Team Members”, selecteer het team member dat je wil wijzigen en druk op wijzigen. Nieuwe teamleden aanmaken is iets moeilijker, omdat de uitgelichte foto bij elk team lid hetzelfde moet zijn. (circled png, interlaced, 200x400px). Meestal maakt de webmaster de nieuwe teamleden, gebaseerd op de ingevulde formulieren in https://www.klimaan.be/login.
Er is niet veel plaats op de hoofdpagina voor tekst onder je profiel. Gebruik daarom altijd de MORE-tag (<!–more–>) als je meer inhoud wil dan 1 enkele zin. Dan kunnen mensen daarop doorklikken en al je informatie zien op een volledig scherm, inplaats van in de kleine box op de hoofdpagina.
Teamleden gebruiken ook “taxonomy”. Kijk hieronder voor meer informatie betreffende dit zeer belangrijke systeem.
Het is niet de bedoeling om de beschrijving van iemand anders te wijzigen zonder zijn toelating. Dit lijkt me evident!
PAGINA’S en PROJECTEN maken en aanpassen
Pagina’s en projecten zijn stevige, statische dingen en worden gemaakt met de Divi editor. Met deze editor kan je wervelende inhoud maken die op elk device correct wordt weergegeven. Enkel mensen met “redacteur” kunnen pagina’s en projecten aanpassen.
Werken met Divi
Ik heb voor jou een klein overzicht gemaakt van wat er allemaal mogelijk is en hoe je het divi thema moet gebruiken.
CONTACTFORMULIEREN
Contactformulieren dienen om de bezoeker van de site gegevens te laten doorgeven. Deze kunnen overal worden geïntegreerd met “shortcodes”. Dit is iets technischer en we hebben een groot arsenaal aan mogelijkheden. Als je een idee hebt van welke contactformulieren je nodig hebt, en je niet de kennis hebt om dit zelf te doen, kan je altijd hulp vragen via www.klimaan.be/werkmee met een duidelijke beschrijving van alle velden, een definitie van de mailinhoud die wij (wie juist) en de bezoekers moeten krijgen .
Gegevens uit contactformulieren consulteren
Enkel na inloggen zal U gegevens uit de site via de knop hiernaast kunnen consulteren. U heeft voor het consulteren van deze gegevens een NDA getekend.
EVENEMENTEN posten op de kalender
De nieuwe kalender is geïmplementeerd. Veel visueler, makkelijk dingen door te posten op fb, twitter, etc.. Probeer het! Meer mogelijkheden om bezoekers te registreren, sprekers definieren, programma’s invoegen, google maps embedded, etc …
Maar… je moet vanaf nu kalenderitems posten als “products”. (zodat, als we zouden willen, we hiervoor betalingen zouden kunnen organiseren zoals Beyoncé :).
Hoe doe je dat nu, zo’n evenement aanmaken. Bijna zoals een blog, maar dan via product
- Selecteer Products. “All products” toont alle evenementen. Met “Add New” voeg je een nieuw evenement toe.
- Selecteer in de rechterbalk onder “Layout Purpose” in de dropdown Event
- Vul in de linkerbalk de “Titel” in, de “Beschrijving”, Start- en einddatum en het adres.
- Daarna in de rechterbalk: kies de categorie (belangrijk, want dit bepaalt dat naast de one-pager, waar een evenement nog verschijnt op de site, zie onderdeel taxonomy)
- Stel een Productafbeelding in! Zeer belangrijk, want deze foto gaat getoond worden. Best een liggend formaat. Staand ziet er niet uit op de site.
- Publiceren en klaar. (allez, nu nog doorlinken naar facebook via de handige knoppen)
Herhalend evenement: Als je een evenement maakt dat zich herhaalt (wekelijks bijvoorbeeld), dan genereer je voor elke week direct een nieuw kalenderitem. Maar je moet daarna nog wel elk aangemaakt kalenderitem apart publiceren door op “edit single” te drukken en daarna op publiceren.
Kostprijs instellen: via de kalenderitems kan je ook betalende evenementen aanmaken. Hierachter zit woocommerce, een webshop software. Als je wil dat er geen prijs verschijnt, blijf dan van de instellingen “reguliere prijs” en “actieprijs” AF!!!! Als je hier 0 euro invult, dan zal het webshopmechanisme geactiveerd worden en verschijnt op de site ook 0 euro, en zelfs als je daarna je 0 wist, blijft woocommerce deze item tracken en blijft er bij het evenement 0 euro staan, wat complete nonsense is. Wil je geen prijsaanduiding, dan is er maar 1 oplossing: Alles opnieuw ingeven. Blijf daar dus af, behalve als het echt over betalende aktiviteiten gaat. In dit geval contacteer je best de webmaster, want dit is momenteel nog niet compleet geconfigureerd.
Taxonomy -> categorieën
Categorieën zijn zeer belangrijk en worden gebruikt om inhoud correct op de site te verspreiden. Er worden best nooit zomaar nieuwe bijgemaakt, behalve in duidelijk overleg.
We hebben 5 hoofdonderwerpen (energie, grond, lucht, water en klimaan). Onder deze hoofden staan subthemas, zoals energiebesparing. Deze laatste is een categorie op de site. Als je een bericht, een project, teammember of een agenda-item de categorie “energiebesparing” geeft, dan zal dit zichtbaar zijn op de pagina van energiebesparing, maar OOK op de hoofdpagina energie (omdat dit het overzicht is van alles wat met energie te maken heeft. En OOK op de hoofdpagina van de site. Je kan meerdere categorieën aanduiden, en dan verschijnt je bericht, project, teammember of agendaitem op meerdere pagina’s.
De reden dat je dus niet zomaar categorieën kan bijmaken, is omdat er geen pagina is geprogrammeerd die deze categorie zal oppikken en tonen. Als we echter nieuwe onderdelen op de site aanmaken, zullen we daarvoor ook nieuwe categorieën moeten maken, zodat alles correct blijft werken. Praat hierover met de webadmin als je denkt dat er dingen moeten bijgemaakt worden
BELANGRIJK: Naast bovenstaande uiteenzetting, werd later een bijkomende hoofdcategorie