Warme Winteravond in Mechelen: Nooit nog nacht (de effecten van lichtvervuiling)

Categorieën: ,

Beschrijving

Lichtvervuiling is een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van biodiversiteit en vormt een omvangrijk en complex milieuprobleem. Meer dan 23% van het aardoppervlak ondervindt invloed van een verhoogde helderheid van de hemel en lichtvervuiling blijft wereldwijd toenemen met 2% per jaar. De cyclus van licht en duisternis is sinds het ontstaan van de aarde een van de fundamentele ritmes op onze planeet. De meeste levensvormen vertrouwen op deze cyclus of zijn ervan afhankelijk voor hun overleving.

Door slimmer en minder te verlichten kan men zowel energie- als biodiversiteitswinst boeken én het levert meestal ook een flinke financiële besparing op. Een recent onderzoek kwam tot de conclusie dat lichtvervuiling een ernstige impact heeft op de overleving en voortplanting van insecten.

Aangezien insecten een heel belangrijke schakel zijn in voedselwebben en ze meerdere ecosysteemfuncties vervullen (bv. bestuiving, pestcontrole) kan het verdwijnen van insecten een gigantische impact hebben op het leven op aarde. Voor bestuiving alleen zou het verdwijnen van insecten wereldwijd al een maatschappelijke meerkost betekenen van 190 à 310 miljard euro per jaar!

Robert Schepers, medewerker natuur bij Regionaal Landschap Schelde Durme, schetst op een laagdrempelige wijze de problematiek van lichtvervuiling op onze biodiversiteit en geeft concrete tips hoe wij als samenleving en als individu dit probleem mee kunnen oplossen.

 

Organisatie: Natuurpunt Mechels Rivierengebied, Kern Mechelen, Klimaan, Het Predikheren, Mechelen Klimaatneutraal, Regionaal Landschap Rivierenland