Klimaan heeft er VAT op!
KLIMAAN organiseert dit voorjaar een groepsaankoop regentonnen via uw gemeente in samenwerking met IGEMO!
***INSCHRIJVEN TOT 6 JUNI 2021***
Hoe de geschikte regenton kiezen? Kom naar de digitale infosessie op 3 juni van 20u tot 21u via volgende Teams link.
Klimaan staat je bij met raad over de keuze van ton en vulautomaat, hoe te plaatsen en het belang van regenwateropvang in het algemeen.
Iedereen welkom!
De meest eenvoudige oplossing om voor droge periodes water te (be)sparen zijn immers regentonnen. Het water uit de regenton kan je voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals bijvoorbeeld:
- het begieten van kamerplanten
- het begieten van de moestuin tijdens lange, droge periodes
- het schoonmaken in en om het huis
- het wassen van ramen/ de auto/ fiets(kar)/ …
Het boenen van vensters met regenwater geeft dadelijk resultaat want regenwater bevat geen kalk en magnesium en geeft dus geen strepen op de ruiten. Ook de auto en fiets (kar) zullen minder poetswerk vragen om er opnieuw glanzend nieuw uit te zien..Bovendien heb je met regenwater minder afwasmiddel nodig.
Een regenton in vol ornaat!
Wist je dat…
- je om een droge periode van 14 dagen te overbruggen je 16 liter/m² nodig hebt voor je (moes)tuin? Zo is een 300 liter ton net voldoende voor een tuin van 19 m². Als je erg enthousiast bent, kan je steeds je ton koppelen aan een andere. Ofwel neem je meteen een grotere!
- een hevige piekbui tot wel 60 liter/m² dakoppervlak oplevert?
- met een gemiddeld dak (80 m²) en een ton van 200 liter je op jaarbasis ongeveer 7000 liter kraanwater bespaart?
- om planten buiten zo efficiënt mogelijk water te geven:
- je dit best ’s avonds of ‘s morgens doet om verlies door verdamping tegen te gaan,
- deze beter af en toe veel water geeft ipv iedere dag een beetje (goed voor de wortelgroei),
- een kuiltje graven rond de plant helpt om het water ter plaatse te houden (ofwel via het gebruik van een omgekeerde flessenhals)
- je je gazon gevoeliger maakt voor droogte door deze water te geven, aangezien de wortels niet mer in de diepte op zoek gaan naar water?
- je best de regenton niet in de volle zon plaatst om algvorming te voorkomen?
- we dit voorjaar inzetten op een regentonnen- en geveltuinenactie?
- we in de toekomst graag ook nog andere pistes bewandelen zoals bijvoorbeeld ontherading en groendaken? (Zie mindmap onder!)
Als u het grootser ziet
En U uw tuin wat extra water wilt gunnen en zo ook het lage grondwaterpeil wat op wenst te krikken, dan kan dit op eenvoudige wijze door de regenton te laten overlopen naar de tuin, en deze te voorzien van kleine infiltratiestroken of -kommen, wadi’s, regenwatervijvers of zitkuilen voor waterberging.
Neem een kijkje op:https://blauwgroenvlaanderen.be/bewoners/inspiratie/stadstuin/
Vele tekeningen maken de uitleg duidelijk , alsook volgend filmpje :
Nog grotere ambities betreffende opvang, buffering en gebruik van regenwater en wenst U uw plannen eens onder de loep laten nemen? Voor een onafhankelijk advies kan je gratis terecht in het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen Kamp C Britselaan 20 te Westerlo of contacteer hen (vragen en/of afspraken: 014/279650 op dinsdag 9 tot 17 u) of via mail info@kampc.be
REGENTONNEN ACTIE KLIMAAN – IGEMO
Door de klimaatverandering zullen langere periodes van droogte, zoals vorige zomer, vaker voorkomen. In 1976, 2011, 2017 en 2018 kregen we in Vlaanderen al te maken met extreme droogte. De temperatuurstijging zorgt voor meer verdamping van bodemvocht. Als het in de zomer minder zal regenen, verklaart dit waarom in de toekomst extreme droogte vaker en intenser kan voorkomen in Vlaanderen. Bovendien zal de regen die valt in de zomer, amper de bodem in kunnen dringen. Dit komt door korstvorming op de bodem door de droogte, maar ook door de verharding in onze verstedelijkte gebieden. Het regenwater kan niet infiltreren naar de bodem, maar verdwijnt in de riolering of stroomt af. Zonde! Want zo verkleint onze grondwaterbevoorrading én is er meer kans op overstromingen.
Om te vermijden dat onze (drink)waterbevoorrading nog meer onder druk komt, en om het risico op overstromingen te verminderen, kunnen we maximaal inzetten op opvang en (her)gebruik van regenwater (waterput, regenton, wadi, groendak..)..
De onderliggende kaart van onze streek duidt de gebieden aan waar de droogtegevoeligheid hoger of lager is.
Vragen of opmerkingen?
Disclaimer: Klimaan vervult in deze samenwerking hooguit een sensibiliserende en doorverwijzende rol en kan aldus niet aansprakelijk worden gesteld voor gebeurlijke ongemakken/ongevallen.
Kalender “Klimaan heeft er VAT op!”
Geen evenementen van deze categorie.