Klimavelo

door patrickvanassche
0 reacties
25/06/2023

Vanaf september 2023 starten wij met ons nieuw project Klimavelo.

Met 3 fietsriksja’s willen we binnen een straal van 5 km vanaf de Grote Markt van Mechelen milieuvriendelijk vervoer faciliteren voor mensen die zich niet zo gemakkelijk kunnen verplaatsen (weinig financiële middelen of beperkt mobiel). Tegen een lage prijs bieden wij vervoer op maat aan.

Met dit project wensen we ook nieuwkomers in Mechelen te betrekken door hen een opleiding te geven en vervolgens de ritten te laten uitvoeren.

Bijkomend  kunnen Mechelaars de fietsrikjsa ook huren voor privégebruik.

Korte autoritten in een stadsomgeving hebben de meest directe negatieve impact op de luchtkwaliteit in onze stad. Via dit project voorzien we in een gezond alternatief. Naast luchtkwaliteit werken we aan een verkeersveilige, en leefbare stad met minder geluidshinder. Door het sociale en inclusieve karakter van dit project focussen we  daarenboven ook op de mentale gezondheid van de gebruikers.

Door een milieuvriendelijk alternatief voor de mobiliteit van minder mobielen aan te bieden willen we ook aantonen dat duurzame mobiliteit voor iedereen haalbaar kan zijn. Zo willen we alle Mechelaars aansporen om hun mobiliteitsgedrag te verduurzamen.

De riksja’s zijn – eens het project op kruissnelheid is – goed voor 1000 ritten per jaar. Dit komt neer op jaarlijks 2000 km fiets- in plaats van autovervoer. Ruw geschat betekent dit een vermindering van de CO2 uitstoot met 240 kg per jaar.

 

0 reacties

Aanverwante artikels op onze site…

Tivoli Stiltebos na één jaar

Tivoli Stiltebos na één jaar

In 2022 hebben we met een 100-tal vrijwilligers van Klimaan een stiltebos aangeplant op wat vroeger de parking van het Tivoli-park was.  Het was een initiatief dat we samen verwezenlijkten met Urban Forest, Sugi en Stad Mechelen. Een stiltebos groeit met één...

Lees meer
Nieuwe Vesten

Nieuwe Vesten

De tijdelijke inrichting van De Vesten is klaar en gaat op 19 december na de ochtendspits in gebruik. Als Klimaner heb ik alle vergaderingen bijgewoond en actief  geparticipeerd. Alleen de extra vergadering van juni is me niet gelukt door Coronabesmetting, maar...

Lees meer