COMMAAN

COMMAAN

COMMAAN

Common Land voor het Hombeeks Plateau en de Brabantse Kouters

COMMAAN is een organisatie van Klimaan vzw, ontstaan uit het gelijknamige project dat loopt in de periode 2024-2025 met steun van Koning Boudewijnstichting.

COMMAAN wil –  met gemene gronden als hefboom – de stroom naar een gezonde bodem, gezonde voeding en een gezonde omgeving in en rond Mechelen voeden.  

Het visie-traject onder begeleiding van EPOS hielp ons met het creëren van een kader voor waardencreatie op het Hombeeks Plateau en de Brabantse Kouters. 

Hiervoor werd een stappenplan doorheen de jaartallen ontwikkeld.  Wij kijken naar een tijdskader van 2025 tot 2030.

Klimavelo

Klimavelo

<bottom> 

 Tijdelijk of permanent minder mobiel? Laat je rijden door Klimavelo!

Reserveer je rit altijd minimum 2 werkdagen op voorhand

Stuur  een mailtje naar klimavelo@klimaan.be of bel  op weekdagen tussen 9 en 11u  naar 0456 71 06 45. Buiten deze uren kan je een berichtje inspreken. Mails en berichten die ons buiten deze uren bereiken worden pas de volgende werkdag gelezen.

Door wie? 

Onze fietspiloten zijn zowel nieuwkomers als meer ervaren Mechelaars en iedereen krijgt een degelijke opleiding om veilig en vlot met de fietstaxi te rijden.

WORD OOK KLIMAVELO-PILOOT – FIETS, PRAAT EN VERBIND!
We zoeken enthousiaste vrijwilligers die onze passagiers met een glimlach en zorg willen begeleiden.

 Wij zoeken enthousiaste vrijwilligers die onze passagiers veilig en met een glimlach willen begeleiden! 

Wat doe jij als piloot?

  • Je bestuurt een comfortabele elektrische riksja, speciaal ontworpen voor mindermobiele mensen.
  • Je neemt één of uitzonderlijk twee passagiers mee voor  ritten van maximum 5 km in Mechelen
  • Je zorgt voor een vriendelijke, ontspannen sfeer: een babbel, een lach, een helpende hand.

Waarom meedoen?

  • Je schenkt mensen met een mobiliteitsbeperking een onvergetelijke buitenervaring.
  • Je maakt nieuwe vrienden binnen een hartelijke vrijwilligersgroep.
  • Je werkt in open lucht, ontdekt Mechelen op een andere manier en beleeft zelf ook plezier.
  • Wil je als nieuwkomer je Nederlands nog wat oefenen het kan op een aangename manier
  • Gratis opleiding, begeleiding en verzekering: we leren je alles over de e‑riksja en omgang met onze passagiers.

Wie zoeken we?

  • Fietsfanaten én beginnende fietsers, leeftijd en ervaring zijn onbelangrijk.
  • Een hart voor mensen met een beperking.
  • Bereidheid om minimaal één halve dag per maand beschikbaar te zijn.

Interesse?

Stuur een mailtje met je gegevens naar vrijwilligers@klimavelo.be

Wil je eerst nog wat meer weten? ☎️ 0456 71 06 45

Of vul hier het formulier in om je aan te melden:

Voor wie?

Onze ietstaxi’s rijden van deur tot deur  voor alle minder mobiele personen in Mechelen en Bonheiden, ongeacht leeftijd en ook voor wie tijdelijk minder mobiel is. Onze vrijwilligers brengen je graag naar de kapper, kinesist of familie! En wil je eens een frisse neus halen of een lievelingsplek bezoeken, ook dat kunnen we regelen!

Op een riksja kunnen 2 passagiers mee, met een maximum van 160 kg in totaal. Een opvouwbare rollator kan ook vervoerd worden samen met 1 persoon.

Twijfel je of de fietstaxi een geschikte oplossing is voor jou? Contacteer ons gerust, dan bespreken we samen de mogelijkheden of komen we langs voor een testritje.

Steun ons

Klimavelo Bonheiden organiseert een crowdfundingactie voor een extra fietsriksja. Met deze riksja kunnen we nog meer mensen vervoeren, wachttijden verkorten en nog meer glimlachen tevoorschijn toveren. Samen maken we Bonheiden en Rijmenam toegankelijker voor iedereen!
De actie staat open tot 9 juni.

STEUN DEZE CROWDFUNDINGACTIE.

 

 

       

      Praktisch

       

      MECHELEN

       Wij vervoeren je heel het jaar door met onze comfortabele riksja’s naar bestemmingen op het grondgebied van Mechelen en omgeving mits deze gelegen zijn binnen een fietsafstand van 5 km vanaf de Grote Markt.

      BONHEIDEN

      Sinds kort beschikt Bonheiden over een eigen riksja die je naar bestemmingen voert op het grondgebied van Bonheiden – Rijmenam

       

      Wij rijden dagelijks van maandag tot en met zaterdag van 8u30 tot 20u30. Plezierritten kunnen ook op zondagen tussen begin mei en eind september.

       

      Tarieven vanaf 1 januari 2025

       STANDAARD

      1)  RIT van A naar B: 3 euro per persoon

      2)  RIT met tussenstops met wachttijd6 euro per persoon voor duurtijd van maximum 1 uur + 1 euro per blokje van 15 begonnen minuten

      3)  PLEZIERRIT6 euro per persoon voor duurtijd van maximum 1 uur + 3 euro per 30 minuten extra 

      Plezierritten zijn in principe qua duur beperkt tot 2 uur

       

      Indien een klant een begeleider heeft om medische redenen mag die gratis mee

       

      KORTING

      Rittenkaarten zijn te koop, aan 13 euro voor 5 ritten

       Met deze kaart komt een enkele rit op 2,6 euro!   

      Je kan betalen op drie manieren:

      – cash (ritten zonder korting)

      – rittenkaart (met eventuele bijbetaling van 1 euro per kwartier indien de rit langer dan een uur duurt)

      – per factuur (met dezelfde korting als de rittenkaart vanaf 5 ritten per maand )

       

      Wij houden je persoonsgegevens (naam, adres en telefoonnummer) enkel bij in het kader van de reservering, planning en verwerking van de aangevraagde ritten. 

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Projecten Klimaan 2022

      Projecten Klimaan 2022

      Klimaan projecten 2022

      Wil je je mee engageren, maar weet je niet goed waar te beginnen? Hieronder maken we je wegwijs in alle projecten waar de burgerbeweging Klimaan momenteel mee bezig is.

      Onze structuur

      Als burgerbeweging zijn we georganiseerd rond de vier commons: grond, lucht water en energie. Dit zijn onze vier inhoudelijke werkgroepen. Daarnaast heb je ook ondersteunende werkgroepen: samenwerking, IT en communicatie.

      Werkgroepen komen gemiddeld 1 keer per maand samen. De verschillende projecten per werkgroep zijn hieronder opgesomd. Via de Doe Mee pagina kan je je als actief lid aanmelden en een werkgroep naar keuze aanvinken. De aanspreekpunten van de werkgroep zullen je vervolgens uitnodigen om de volgende vergadering bij te wonen.

      Daarnaast praten we elkaar allemaal bij elke tweede dinsdag van de maand, op de Klimaandelijkse. Tot slot hakken we belangrijke knopen door die een werkgroep overstijgen op de Klimaanraad: elke eerste donderdag van de maand. Per werkgroep sluit 1 vertegenwoordiger aan; zo houden we het lekker efficiënt. 

       

      GROEP GROND

      Aanspreekpunten: Bart en Wim

      GROEP WATER

      Aanspreekpunten: Griet en Leen

      GROEP LUCHT

      Aanspreekpunt: Stijn

      GROEP ENERGIE

      Aanspreekpunten: Steven en Guido

      GROEP GROND – LOPENDE PROJECTEN 2022

      Impactschatter uitbreiden: een tool die we maakten (met steun van MechCiCo) om de energiebesparing t.o.v. de materiaalkost bij nieuwe huishoudelijke toestellen te vergelijken. We willen deze graag uitbreiden om ook het herstellen van toestellen te beoordelen. Meer info.

      Samenaankoop plantgoed en Soil Mates: in samenwerking met Citamine proberen we lokale biologische landbouwspelers en burgercollectieven met elkaar in contact te brengen.

      Potterij: Samenwerking met o.a. Klusbib, KO-Lab en Citamine om van de Potterij/Impact Factory de circulaire hub van Mechelen te maken. Vanuit onze verbindende rol leggen we connecties tussen projecten (zoals MechCiCo, ImpactSchatter,…) en lokale spelers om circulaire economie een boost te geven in Mechelen en omstreken.

      GROEP WATER – LOPENDE PROJECTEN 2022

      Geveltuinen (‘Klim(t) aan je Gevel’): Na een eerste succesvolle editie van dit project waar straten zich konden inschrijven om zo veel mogelijk geveltuintjes te realiseren, willen we nu een niveau hoger schakelen met en richten we ons op ware tuinstraten met tuinslingers en meer ontharding/vergroening van ons straatbeeld.

      Wijkwater: we onderzoeken hoe we collectieve regenwateropvang aan grote daken kunnen koppelen.

      GROEP LUCHT – LOPENDE PROJECTEN 2022

      E19 – Zonnige geluidsmuur: we onderzoeken de mogelijkheid om langs de E19 een geluidmuur met zonnepanelen te realiseren. Dit project wordt getrokken vanuit groep Lucht, i.s.m. groep Energie.

      Slim Stoken: we zetten onze campagne verder om mensen te sensibiliseren rond houtverbranding.

      Deelmobiliteit: Klimaan cvso start met deelwagens, we zetten onze schouders onder de campagne in de maand juni: ‘Dagen minder Wagen’ en focussen ons met gerichte acties op de wijk Nekkerspoel.

      Relighting

      GROEP ENERGIE – LOPENDE PROJECTEN 2022

      Energiegemeenschap Klimaan: stap voor stap starten we een eerste energiegemeenschap op waarbinnen we energie onderling delen. We starten met experimenteren binnen onze groep en nemen de getrokken lessen mee naar energiedelen binnen sociale woonwijken, bedrijvenzones en appartementsgebouwen. Meer info hier en hier.

      Pandschap Rivierenland: een recent opgerichte coöperatie met sociaal oogmerk renoveert leegstaande panden om vervolgens sociaal te verhuren. De energiewerkgroep adviseert het pandschap rond betaalbare duurzaamheidsingrepen. Algemene info (koepelwebsite Pandschap).

      Energiehelden en de Klimaankoffer: op een zo laagdrempelig-mogelijke manier wisselen we tips uit rond energiebesparing thuis. Onze klimaankoffer zit boordevol meetapperatuur en inspiratie. Van zodra het terug kan, organiseren we ‘Energie-Party’s’ met buren en vrienden. Info koffer.

      Relighting

      GROEP SINT-KATELIJNE-WAVER  LOPENDE PROJECTEN 2022

      Advies gemeente: Via de klimaatraad brengen we beleidsadvies voor de gemeente om hun lokaal energie en klimaatplan te verwezenlijken en de doelstellingen van de burgemeesterconvenant te behalen.

      Hagelstein: Samen met de leerlingen Climate4Change van de school loopt er een sensibilisering rond “zero-waste” en werken we met een energie-audit aan energiebesparende voorstellen voor de school.

      Groenuitbreiding: We werken aan meer natuur- en duurzame landbouwinvulling van het landschap, in eerste instantie voor het gebied tussen R6-Nete en Liersesteenweg.

      Aantal Actieve Leden

      Aandeelhouders coöperatie

      Lopende projecten (cvso + vzw)

      "Twijfel er nooit aan, dat een kleine groep van toegewijde burgers de wereld kan veranderen. Dat is namelijk nooit anders gegaan."

       

      – Margaret Mead

      Vacature Zakelijk coördinator Pandschap Rivierenland

      Vacature Zakelijk coördinator Pandschap Rivierenland

      Het Pandschap Rivierenland is een coöperatieve vennootschap die eind 2021 werdopgericht. De missie van het Pandschap is om leegstaande of niet-kwalitatievewoongelegenheden te renoveren tot kwalitatieve, aangename woningen en dezenadien sociaal te verhuren via de...

      Krachten bundelen: hoe geven we samen onze organisatie vorm?

      Krachten bundelen: hoe geven we samen onze organisatie vorm?

      Hoe kan een organisatie het enthousiasme van zo veel mogelijk mensen omzetten in actie? Een bouwsteen die onze burgerbeweging daarbij hielp is het Sociocratie 3.0-patroon ‘kring van afgevaardigden’. Laat je inspireren door het verhaal van Klimaan, en ontdek hoe een...

      Klimavelo

      Klimavelo

      In september 2023 zijn wij gestart met ons nieuw project Klimavelo. Met 3 fietsriksja's voorzien we binnen een straal van 5 km vanaf de Grote Markt van Mechelen milieuvriendelijk vervoer voor mensen die zich niet zo gemakkelijk kunnen verplaatsen (weinig financiële...

      De Klimaankoffer

      De Klimaankoffer

      De Klimaankoffer 

       

       Wil je stappen zetten om energie te besparen in je woning, school of bedrijf? Precies daarvoor ontwikkelde Klimaan de Klimaankoffer, een handige meetkoffer! Met deze koffer kan je aan de slag om het verbruik van verschillende toestellen in kaart te brengen en zo op een slimme manier verbeteringen aan te brengen. 

      Wat zit er in de koffer?

      In de Klimaankoffer verzamelen we een aantal sensoren waarmee je thuis aan de slag kan. Het gaat om een energiemeter, een lichtsensor, een luchtkwaliteitsmeter, een infraroodthermometer en een douchewekker. Bij elke sensor zit een korte handleiding met invulbladen om je vlot op weg te helpen bij het aflezen en interpreteren van je gebruik. De Klimaankoffer bevat naast de “quick guides” ook een uitgebreide handleiding waarin je alles kan lezen over de sensoren en hun meetwaarden, maar ook over de interpretatie en gepaste maatregelen. Daarnaast vind je in de koffer het boekje “Groen leven”, met tips & tricks om je energieverbruik te verlagen, en een handige sleutel om de radiator te ontluchten.

       Wat met de meer gespecialiseerde vragen? Naast de twee Klimaankoffers heeft Klimaan ook een hoogwaardige warmtecamera, een Flukso verbruiksmonitor en Netatmo Slim weerstation en CO2 meter – die laatste twee te leen via de Stad Mechelen. 

      Met de beelden van de warmtecamera is het mogelijk om warmteverliezen van de woning in kaart te brengen. De interpretatie van deze beelden vergt de nodige expertise en de warmtecamera wordt om die reden niet uitgeleend aan particulieren. Wél kan je de camera gebruiken onder begeleiding van Klimaan, want twee van onze Klimaanvrijwilligers volgden een speciale opleiding om met de warmtecamera te werken! 

      Interesse om de Klimaankoffer uit te lenen?

      Daarvoor kan je terecht bij de Klusbib van Mechelen, de betaalbare en ecologische bibliotheek voor werktuigen in Mechelen! Klimaan heeft voor haar leden een lidmaatschap bij de Klusbib. Daarmee kunnen telkens 10 leden per jaar gratis materiaal uitlenen.

      Nog geen lid bij de Klusbib? Een lidmaatschap van de Klusbib kost 30 EUR voor het eerste jaar, 25 EUR voor de daaropvolgende jaren. Er is ook een sociaal tarief beschikbaar voor wie minder geld te besteden heeft. 

      Interesse om de warmtecamera of andere gespecialiseerde sensoren uit te lenen? Andere vragen over de Klimaankoffer? Neem contact met ons op via info@klimaan.be of vul het contactformulier in

      Zit je vast met één van de toestellen?

      Geen nood, de uitgebreide handleiding kan je ook hier vinden

      Neem ook eens een kijkje bij de Energiehelden van Klimaan! Daar vind je meerdere tips om je verbruik nog beter in kaart te brengen en systematisch te verminderen. 

      Gerealiseerd met de steun van Koning Boudewijn Stichting en CORE

      King Baudouin Foundation logo  CORE

       

       

      Verplaatsbare Energie

      Verplaatsbare Energie

      Verplaatsbare hernieuwbare energie

      Het doel was om met burgerkapitaal te investeren in een tijdelijke zonne-energie installatie en deze nadien elders een tweede leven te geven.  Verschillende pogingen zijn ondernomen, maar een investering heeft nog niet plaatsgevonden:

      Evolutie van aanpak:

      • Met ingenieursbureau Efika hebben we mogelijke investeringen laten uittekenen, specifiek voor de Oude Bib en de voormalige Brandweerkazerne. Na de studie was het verleende advies dat rond ruimteverwarming en sanitair warm water er weinig kon gebeuren wegens de mogelijke schade bij het aanpassen van de basisinstellingen van de verouderde verwarmingsinstallatie (wat dan een juridische verantwoordelijkheid van het MechCiCo-project zou worden). T.a.v. elektriciteit zouden nieuwe of tweedehands zonnepanelen gelegd kunnen worden, maar dan zou eerst een stabiliteitsstudie nodig zijn. Het zijn net de kosten gerelateerd aan de keuring- en stabiliteitsstudie alsook de arbeidskost bij een installatie en demontage die terugkomen bij iedere nieuwe locatie. Je kan deze recurrente kosten m.a.w. niet ‘meenemen’, waarvoor een minimale gebruikstijd nodig is om de installatie op één locatie financieerbaar te maken alvorens de installatie naar een andere locatie kan gaan. Dergelijkse kosten zijn dus onmogelijk ‘circulair’ te krijgen.
      • Via brainstormsessies werd een alternatief gezocht met meer mobiele installaties (vb. op een aanhangwagen of op fietsstallingen, en dus los van het gebouw. Documentatie en voorbeelden werden verzameld en afwegingen bekeken, maar vooral wegens onvoldoende mogelijkheden naar overdekte fietsenstallingen werd hier niet voor geopteerd.
      • Tenslotte was er de bottleneck rond het tweedehands handsgebruik van zonnepanelen nadien, aangezien deze vaak in verhouding te duur zijn t.o.v. nieuwe performantere panelen. Er is tot op heden nog geen uitgebreide tweedehandsmarkt voor zonnepanelen. Klimaan heeft dan aan een Helpathon deelgenomen om de circulariteitsuitdagingen van zonnepanelen beter in kaart te brengen en hieruit te leren.
      • Tenslotte is er bij verhuis van zonnepanelen de kost van afbraak en heropbouw, waarvoor een minimale stand-tijd nodig is. Klimaan heeft vervolgens een rekenmodel ontwikkeld om deze te kunnen berekenen, waarbij we uitkwamen dat in het meest gunstige geval toch 4 jaren zonder verhuis nodig zijn, en we binnen MEchCiCo die tijdshorizon niet hadden voordat de gebouwen afgebroken zouden worden.

      Er zijn dus geen investeringsrealisaties gebeurt, maar er zijn heel wat leerlessen komende van de Efika-studie, de zonnepanelen op fietsenstalling studies, de Helpathon rond tweedehandsmarkt van zonnepanelen en het uitgewerkte rekenmodel om de minimale duurtijd van 1 standplaats voor rondreizende zonnepanelen te bepalen.

      Op de foto hiernaast zijn we het Excelmodel aan het overlopen tussen Klimaan en Mest vzw.

      Leerlessen

      Rond verwarming

      • Door de studie van Efika werd duidelijk hoe snel je aansprakelijk wordt als er iets aan het verwarmingssysteem gewijzigd wordt. Arbeidsrecht komt in de picture en er zijn risico’s die een burgerbeweging niet kan nemen, en zich niet gemakkelijk tegen kan verzekeren. 
      • Meer tastbare voorbeelden zijn nodig om de mogelijkheden van circulaire installaties bij tijdelijk gebruik van panden te onderzoeken.

      Rond zonnepanelen op fietsenstallingen 

      • Er was te weinig vraag om alle energie die opgewekt kan worden door zonnepanelen te gebruiken voor bijvoorbeeld deel- en bakfietsbatterijen op te laden. Indien de opgewekte energie binnen het gebouw (tijdelijk) benut wordt, komt er een additionele kost voor de keuring van de aansluiting bij.  Een haalbaar financieel alternatief is dan het installeren van gemakkelijk verplaatsbare fietsenstallingen op privéterrein die geen rechtstreekse aansluiting op het elektriciteitsnet behoeven.
      • Naast de investering van de zonnepanelen, moet er ook iemand investeren in degelijke overdekte fietsenstallingen. De stad Mechelen geeft bijvoorbeeld voorkeur aan niet overdekte fietsenstallingen die het straatbeeld niet in gedrang brengen. Een andere investeerder in overdekte fietsstalling werd (nog) niet gevonden.  Mocht die wel het geval zijn, dan zou het budget van groene energie best gescheiden zijn van het budget voor het aanbieden van fietsenstalling.  
      • De perfecte opstelling is ook niet altijd evident met schaduwvlakken in de dichtbebouwde stadsdelen of hinder door reflectie van de zon op laaggeplaatste zonnepanelen.
      • ZuidtrAnt, een bevriende energiecoöperatie, heeft wel een business-model uitgewerkt met een box voor een deelbakfiets die opgeladen wordt via zonne-energie.

      Rond hergebruik en recyclage van zonnepanelen

      • Er is vooral aandacht nodig om bij productie reeds beter ontmantelbare zonnepanelen te ontwikkelen. Als fabrikanten een terugname- en grondstofrecuperatieplicht zouden hebben, dan zouden er misschien meer duurzame circulaire zonnepanelen op de markt komen.
      • Vooral de EVA-coating op zonnepanelen maken dat bepaalde aardmetalen moeilijk recycleerbaar zijn en een afvalberg aan zonnepanelen dreigen te creëren. Naast de robuustheid en energieprestatie van zonnepanelen, zou tijdens het ontwikkelen van nieuwe panelen ook onderhoud en herstellingen in rekening gebracht moeten worden; met als doel de levensduur van het gehele foto-volaïsche systeem te verlengen. 
      • Momenteel is de uitdaging om nog goed functionerende panelen niet te laten afdanken, maar zo lang mogelijk in gebruik te houden, ook al kan op een gegeven oppervlakte meer rendement met nieuwe panelen bekomen worden .
      • Zonnepanelen van een zekere leeftijd een nieuw leven geven is moeilijk, omdat bij een nieuwe aankoop al snel de betere investeringskost-elektriciteitsefficiëntie van nieuwere panelen gaat spelen. De nieuwe panelen zijn momenteel erg goedkoop omwille van “te goedkope grondstoffen” wat kan veranderen over tijd.  Het huidige tweedehandsaanbod is relatief gezien ’te duur’ omwille van de moeilijke logistiek die gepaard gaat bij collectie, hoge re-distributiekosten en tussentijdse arbeidskosten bij hertesten/ hercertifiëren van de panelen.

      Rond tijdelijke installatie van zonnepanelen op het dak

      • Vooral de arbeidskost bij installatie, ontmanteling en verhuis weegt door, waardoor korttijdig gebruik van zonnepanelen vaak geen interessante financiële optie is. Ook de inspanningen om een nieuwe geschikte locatie te vinden moeten meegenomen worden en het is niet altijd evident een locatie te hebben waar de investering in zonnepanelen in de toekomst vooraf met voldoende zekerheid kan geïdentificeerd worden. 
      • Vaak kon er wel uitgegaan worden van een groot aandeel ‘zelfverbruik’ – direct elektriciteitsgebruik die goede marges per kWh kan voorzien – als de installaties eerder klein zijn. Maar bij kleinere installaties wegen de logistieke kosten m.b.t. een verhuis naar een andere locatie meer door.