Projecten Klimaan 2022

Projecten Klimaan 2022

Klimaan projecten 2022

Wil je je mee engageren, maar weet je niet goed waar te beginnen? Hieronder maken we je wegwijs in alle projecten waar de burgerbeweging Klimaan momenteel mee bezig is.

Onze structuur

Als burgerbeweging zijn we georganiseerd rond de vier commons: grond, lucht water en energie. Dit zijn onze vier inhoudelijke werkgroepen. Daarnaast heb je ook ondersteunende werkgroepen: samenwerking, IT en communicatie.

Werkgroepen komen gemiddeld 1 keer per maand samen. De verschillende projecten per werkgroep zijn hieronder opgesomd. Via de Doe Mee pagina kan je je als actief lid aanmelden en een werkgroep naar keuze aanvinken. De aanspreekpunten van de werkgroep zullen je vervolgens uitnodigen om de volgende vergadering bij te wonen.

Daarnaast praten we elkaar allemaal bij elke tweede dinsdag van de maand, op de Klimaandelijkse. Tot slot hakken we belangrijke knopen door die een werkgroep overstijgen op de Klimaanraad: elke eerste donderdag van de maand. Per werkgroep sluit 1 vertegenwoordiger aan; zo houden we het lekker efficiënt. 

 

GROEP GROND

Aanspreekpunten: Bart en Wim

GROEP WATER

Aanspreekpunten: Griet en Leen

GROEP LUCHT

Aanspreekpunt: Stijn

GROEP ENERGIE

Aanspreekpunten: Steven en Guido

GROEP GROND – LOPENDE PROJECTEN 2022

Impactschatter uitbreiden: een tool die we maakten (met steun van MechCiCo) om de energiebesparing t.o.v. de materiaalkost bij nieuwe huishoudelijke toestellen te vergelijken. We willen deze graag uitbreiden om ook het herstellen van toestellen te beoordelen. Meer info.

Samenaankoop plantgoed en Soil Mates: in samenwerking met Citamine proberen we lokale biologische landbouwspelers en burgercollectieven met elkaar in contact te brengen.

Potterij: Samenwerking met o.a. Klusbib, KO-Lab en Citamine om van de Potterij/Impact Factory de circulaire hub van Mechelen te maken. Vanuit onze verbindende rol leggen we connecties tussen projecten (zoals MechCiCo, ImpactSchatter,…) en lokale spelers om circulaire economie een boost te geven in Mechelen en omstreken.

GROEP WATER – LOPENDE PROJECTEN 2022

Geveltuinen (‘Klim(t) aan je Gevel’): Na een eerste succesvolle editie van dit project waar straten zich konden inschrijven om zo veel mogelijk geveltuintjes te realiseren, willen we nu een niveau hoger schakelen met en richten we ons op ware tuinstraten met tuinslingers en meer ontharding/vergroening van ons straatbeeld.

Wijkwater: we onderzoeken hoe we collectieve regenwateropvang aan grote daken kunnen koppelen.

GROEP LUCHT – LOPENDE PROJECTEN 2022

E19 – Zonnige geluidsmuur: we onderzoeken de mogelijkheid om langs de E19 een geluidmuur met zonnepanelen te realiseren. Dit project wordt getrokken vanuit groep Lucht, i.s.m. groep Energie.

Slim Stoken: we zetten onze campagne verder om mensen te sensibiliseren rond houtverbranding.

Deelmobiliteit: Klimaan cvso start met deelwagens, we zetten onze schouders onder de campagne in de maand juni: ‘Dagen minder Wagen’ en focussen ons met gerichte acties op de wijk Nekkerspoel.

Relighting

GROEP ENERGIE – LOPENDE PROJECTEN 2022

Energiegemeenschap Klimaan: stap voor stap starten we een eerste energiegemeenschap op waarbinnen we energie onderling delen. We starten met experimenteren binnen onze groep en nemen de getrokken lessen mee naar energiedelen binnen sociale woonwijken, bedrijvenzones en appartementsgebouwen. Meer info hier en hier.

Pandschap Rivierenland: een recent opgerichte coöperatie met sociaal oogmerk renoveert leegstaande panden om vervolgens sociaal te verhuren. De energiewerkgroep adviseert het pandschap rond betaalbare duurzaamheidsingrepen. Algemene info (koepelwebsite Pandschap).

Energiehelden en de Klimaankoffer: op een zo laagdrempelig-mogelijke manier wisselen we tips uit rond energiebesparing thuis. Onze klimaankoffer zit boordevol meetapperatuur en inspiratie. Van zodra het terug kan, organiseren we ‘Energie-Party’s’ met buren en vrienden. Info koffer.

Relighting

GROEP SINT-KATELIJNE-WAVER  LOPENDE PROJECTEN 2022

Advies gemeente: Via de klimaatraad brengen we beleidsadvies voor de gemeente om hun lokaal energie en klimaatplan te verwezenlijken en de doelstellingen van de burgemeesterconvenant te behalen.

Hagelstein: Samen met de leerlingen Climate4Change van de school loopt er een sensibilisering rond “zero-waste” en werken we met een energie-audit aan energiebesparende voorstellen voor de school.

Groenuitbreiding: We werken aan meer natuur- en duurzame landbouwinvulling van het landschap, in eerste instantie voor het gebied tussen R6-Nete en Liersesteenweg.

Aantal Actieve Leden

Aandeelhouders coöperatie

Lopende projecten (cvso + vzw)

"Twijfel er nooit aan, dat een kleine groep van toegewijde burgers de wereld kan veranderen. Dat is namelijk nooit anders gegaan."

 

– Margaret Mead

Krachten bundelen: hoe geven we samen onze organisatie vorm?

Krachten bundelen: hoe geven we samen onze organisatie vorm?

Hoe kan een organisatie het enthousiasme van zo veel mogelijk mensen omzetten in actie? Een bouwsteen die onze burgerbeweging daarbij hielp is het Sociocratie 3.0-patroon ‘kring van afgevaardigden’. Laat je inspireren door het verhaal van Klimaan, en ontdek hoe een...

Klimavelo

Klimavelo

In september 2023 zijn wij gestart met ons nieuw project Klimavelo. Met 3 fietsriksja's voorzien we binnen een straal van 5 km vanaf de Grote Markt van Mechelen milieuvriendelijk vervoer voor mensen die zich niet zo gemakkelijk kunnen verplaatsen (weinig financiële...

Tivoli Stiltebos na één jaar

Tivoli Stiltebos na één jaar

In 2022 hebben we met een 100-tal vrijwilligers van Klimaan een stiltebos aangeplant op wat vroeger de parking van het Tivoli-park was.  Het was een initiatief dat we samen verwezenlijkten met Urban Forest, Sugi en Stad Mechelen. Een stiltebos groeit met één...

De Klimaankoffer

De Klimaankoffer

De Klimaankoffer 

 

 Wil je stappen zetten om energie te besparen in je woning, school of bedrijf? Precies daarvoor ontwikkelde Klimaan de Klimaankoffer, een handige meetkoffer! Met deze koffer kan je aan de slag om het verbruik van verschillende toestellen in kaart te brengen en zo op een slimme manier verbeteringen aan te brengen. 

Wat zit er in de koffer?

In de Klimaankoffer verzamelen we een aantal sensoren waarmee je thuis aan de slag kan. Het gaat om een energiemeter, een lichtsensor, een luchtkwaliteitsmeter, een infraroodthermometer en een douchewekker. Bij elke sensor zit een korte handleiding met invulbladen om je vlot op weg te helpen bij het aflezen en interpreteren van je gebruik. De Klimaankoffer bevat naast de “quick guides” ook een uitgebreide handleiding waarin je alles kan lezen over de sensoren en hun meetwaarden, maar ook over de interpretatie en gepaste maatregelen. Daarnaast vind je in de koffer het boekje “Groen leven”, met tips & tricks om je energieverbruik te verlagen, en een handige sleutel om de radiator te ontluchten.

 Wat met de meer gespecialiseerde vragen? Naast de twee Klimaankoffers heeft Klimaan ook een hoogwaardige warmtecamera, een Flukso verbruiksmonitor en Netatmo Slim weerstation en CO2 meter – die laatste twee te leen via de Stad Mechelen. 

Met de beelden van de warmtecamera is het mogelijk om warmteverliezen van de woning in kaart te brengen. De interpretatie van deze beelden vergt de nodige expertise en de warmtecamera wordt om die reden niet uitgeleend aan particulieren. Wél kan je de camera gebruiken onder begeleiding van Klimaan, want twee van onze Klimaanvrijwilligers volgden een speciale opleiding om met de warmtecamera te werken! 

Interesse om de Klimaankoffer uit te lenen?

Daarvoor kan je terecht bij de Klusbib van Mechelen, de betaalbare en ecologische bibliotheek voor werktuigen in Mechelen! Klimaan heeft voor haar leden een lidmaatschap bij de Klusbib. Daarmee kunnen telkens 10 leden per jaar gratis materiaal uitlenen.

Nog geen lid bij de Klusbib? Een lidmaatschap van de Klusbib kost 30 EUR voor het eerste jaar, 25 EUR voor de daaropvolgende jaren. Er is ook een sociaal tarief beschikbaar voor wie minder geld te besteden heeft. 

Interesse om de warmtecamera of andere gespecialiseerde sensoren uit te lenen? Andere vragen over de Klimaankoffer? Neem contact met ons op via info@klimaan.be of vul het contactformulier in

Zit je vast met één van de toestellen?

Geen nood, de uitgebreide handleiding kan je ook hier vinden

Neem ook eens een kijkje bij de Energiehelden van Klimaan! Daar vind je meerdere tips om je verbruik nog beter in kaart te brengen en systematisch te verminderen. 

Gerealiseerd met de steun van Koning Boudewijn Stichting en CORE

King Baudouin Foundation logo  CORE

 

 

Regenwatertonnen

Regenwatertonnen

Regenwateropvang

Gebouwen zoals de oude bib – maar bij uitbreiding o-zo-veel publieke gebouwen – kennen grote dakoppervlakten. Regen vloeit via de regenpijp meteen in de riool. We willen echter het regenwater ook zo veel als mogelijk  opnieuw gebruiken. Opvang en hergebruik van regenwater maakt ons meer weerbaar tegen overstromingen, wanneer onze huidige infrastructuur het zwaar te verduren krijgt. Het zorgt er ook voor dat we minder kraantjeswater moeten gebruiken. Lyne en haar plantenzaak (KikT) hadden een grote watervraag. Daar lieten we ons eerste experiment op los…

De aanpak:

We plaatsten twee tweedehands cubitainers aan de vierkante regenpijp van de oude bib (achter de fietsenstalling). Eerst zijn we op het dak gaan kijken hoeveel water hier in afvloeit en hoeveel volume we dus konden opslagen. Indrukken van de ‘making off’: 

,Leerlessen

  • Plaatsen van cubitainers vertraagt de afvloeiing van regenwater naar rivieren bij intense buien, maar ondertussen moeten er ook voldoende gebruikers gevonden worden voor het water. In een vervolgproject zouden we graag ook de buurt meer willen betrekken. Bij de gebruikers van de oude bib was er voldoende vraag, maar bij de oude brandweerkazerne niet.
  • Tweedehands cubitainers zijn gemakkelijk en goedkoop te vinden, zo niet zijn er uiteraard andere duurdere regentonnen op de markt. Trias-ecologica-gewijs zochten we naar herbruikbare materialen. Na het plaatsen van de experimentele cubitainers heeft Klimaan twee opeenvolgende jaren een groepsaankoop voor regentonnen aangeboden, waarbij gerecycleerde tonnen werden aangeboden.  Hier was wel discussie over of gerecycleerd plastiek dat minder vorst en UV_stralingresistent is ook de duurzaamste oplossing is? Dit moet zichzelf nog uitwijzen…
  • Enkele handige harry’s hebben met een klokboor de vulautomaat aangesloten op de bestaande regenpijp. Een flexibele buis brengt het water tot in de cubitainer. Vervolgens is er een aansluiting gemaakt tussen de twee cubitainers zodat ze beiden gevuld kunnen worden.
  • Wat bleek? De onderste cubitainer was in de eerste weken slechts voor een bodempje gevuld. Bleek dat de regenpijpaansluiting aan het dak – verstopt onder grote tegels- een obstructie had (lees: vuiligheid die het doorlopen blokkeerde). Daarnaast sloot het rubbere deel in de regenpijp (gekoppeld aan de vulautomaat) niet goed af, waardoor het regenwater toch de ‘normale route’ naar het riool aflegde. Dat brengt ons bij het volgende punt.
  • Voor vierkante buizen (10×10 cm) is er momenteel geen geschikte vulautomaat op de markt. Bij de oude bib werd dit opgelost door zelf een soort vulautomaat in elkaar te knutselen. Eigen MacGyver-werk was nodig! Er een publiek goed van maken en heel de buurt hier mee van laten genieten wordt hierdoor bemoeilijkt.
  • Bij installatie werd na 1 dag het kraantje reeds gestolen. Nadien werd door enkele gebruikers een eigen kraan gebruikt die er telkens op- en afgezet kon worden. Dit hadden we niet zien aankomen.
  • Voor het aanbieden van ‘regenwater-as-a-service’ is voorlopig nog geen verdienmodel of businesscase mogelijk, omdat kraantjeswater relatief gezien te goedkoop is. Bij veralgemening kan vaak gesteld worden dat grondstoffen te goedkoop zijn, omdat vaak milieu en klimaatkosten niet mee in rekening gebracht zijn bij afnemers of gebruikers.
  • Regenwaterhergebruik is één zaak, het aanvullen van ons grondwaterpeil behoeft ook een trage insijpeling van het regenwater in de grond. Hier vonden we niet meteen een toepassing voor bij de tijdelijke gebouwen, maar starten we een nieuw project voor op: Klim(t) aan je gevel! waarbij we actief gaan ontharden.

 

Met de steun van Vlaanderen Circulair

 

Klimaan heeft er VAT op!

Klimaan heeft er VAT op!

Klimaan heeft er VAT op!

KLIMAAN organiseert dit voorjaar een groepsaankoop regentonnen via uw gemeente in samenwerking met IGEMO!

***INSCHRIJVEN TOT 6 JUNI 2021***

Hoe de geschikte regenton kiezen? Kom naar de digitale  infosessie op 3 juni van 20u tot 21u via volgende Teams link.
Klimaan staat je bij met raad over de keuze van ton en vulautomaat, hoe te plaatsen en het belang van regenwateropvang in het algemeen. 

Iedereen welkom!

 

De meest eenvoudige oplossing om voor droge periodes water te (be)sparen zijn immers regentonnen.  Het water uit de regenton kan je voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals bijvoorbeeld:

  • het begieten van kamerplanten
  • het begieten van de moestuin tijdens lange, droge periodes
  • het schoonmaken in en om het huis
  • het wassen van ramen/ de auto/ fiets(kar)/ …

Het boenen van vensters met regenwater geeft dadelijk resultaat want regenwater bevat geen kalk en magnesium en geeft dus geen strepen op de ruiten. Ook de auto en fiets (kar) zullen minder poetswerk vragen om er opnieuw glanzend nieuw uit te zien..Bovendien heb je met regenwater minder afwasmiddel nodig.

Bron: Aquafin

Een regenton in vol ornaat!

Wist je dat…

  • je om een droge periode van 14 dagen te overbruggen je 16 liter/m² nodig hebt voor je (moes)tuin?                                                                                       Zo is een 300 liter ton net voldoende voor een tuin van 19 m². Als je erg enthousiast bent, kan je steeds je ton koppelen aan een andere. Ofwel neem je meteen een grotere! 
  • een hevige piekbui tot wel 60 liter/m² dakoppervlak oplevert?
  • met een gemiddeld dak (80 m²) en een ton van 200 liter je op jaarbasis ongeveer 7000 liter kraanwater bespaart?
  • om planten buiten zo efficiënt mogelijk water te geven:
    • je dit best ’s avonds of ‘s morgens doet om verlies door verdamping tegen te gaan,
    • deze beter af en toe veel water geeft ipv iedere dag een beetje (goed voor de wortelgroei),
    • een kuiltje graven rond de plant helpt om het water ter plaatse te houden (ofwel via het gebruik van een omgekeerde flessenhals)
  • je je gazon gevoeliger maakt voor droogte door deze water te geven, aangezien de wortels niet mer in de diepte op zoek gaan naar water?
  • je best de regenton niet in de volle zon plaatst om algvorming te voorkomen?
  • we dit voorjaar inzetten op een regentonnen- en geveltuinenactie?
  • we in de toekomst graag ook nog andere pistes bewandelen zoals bijvoorbeeld ontherading en groendaken? (Zie mindmap onder!)

 

Als u het grootser ziet

En U uw tuin wat extra water wilt gunnen en zo ook het lage grondwaterpeil wat op wenst te krikken, dan kan dit op eenvoudige wijze door de regenton te laten overlopen naar de tuin, en deze te voorzien van kleine infiltratiestroken of -kommen, wadi’s, regenwatervijvers of zitkuilen voor waterberging.
Neem een kijkje op:https://blauwgroenvlaanderen.be/bewoners/inspiratie/stadstuin/
Vele tekeningen maken de uitleg duidelijk , alsook volgend filmpje :

Nog grotere ambities betreffende opvang, buffering en gebruik van regenwater en wenst U uw plannen eens onder de loep laten nemen? Voor een onafhankelijk advies kan je gratis terecht in het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen Kamp C Britselaan 20 te Westerlo of contacteer hen (vragen en/of afspraken:  014/279650 op dinsdag 9 tot 17 u) of via mail info@kampc.be

REGENTONNEN ACTIE KLIMAAN – IGEMO

 Door de klimaatverandering zullen langere periodes van droogte, zoals vorige zomer, vaker voorkomen.  In 1976, 2011, 2017 en 2018 kregen we in Vlaanderen al te maken met extreme droogte. De temperatuurstijging zorgt voor meer verdamping van bodemvocht. Als het in de zomer minder zal regenen, verklaart dit waarom in de toekomst extreme droogte vaker en intenser kan voorkomen in Vlaanderen. Bovendien zal de regen die valt in de zomer, amper de bodem in kunnen dringen. Dit komt door korstvorming op de bodem door de droogte, maar ook door de verharding in onze verstedelijkte gebieden. Het regenwater kan niet infiltreren naar de bodem, maar verdwijnt in de riolering of stroomt af. Zonde! Want zo verkleint onze grondwaterbevoorrading én is er meer kans op overstromingen.

Om te vermijden dat onze (drink)waterbevoorrading nog meer onder druk komt, en om het risico op overstromingen te verminderen, kunnen we maximaal inzetten op opvang en (her)gebruik van regenwater (waterput, regenton, wadi, groendak..)..

De onderliggende kaart van onze streek duidt de gebieden aan waar de droogtegevoeligheid hoger of lager is.

 

Vragen of opmerkingen?

Vul onderstaand formulier in met jouw vraag en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op:

    Disclaimer: Klimaan vervult in deze samenwerking hooguit een sensibiliserende en doorverwijzende rol en kan aldus niet aansprakelijk worden gesteld voor gebeurlijke ongemakken/ongevallen.

    Kalender “Klimaan heeft er VAT op!”

    Geen evenementen van deze categorie.

    Energiehelden

    Energiehelden

    De Energiehelden

     

    Hoeveel elektriciteit gebruikt jouw koelkast eigenlijk? Heb je al je lampen door LEDlampen vervangen? Hoeveel m3 gas kan je maandelijks uitsparen door een spaardouchekop te installeren? Waarschijnlijk ben je al een kei in het CO2-besparen, maar misschien verbruikt jouw buur nòg minder. Wat is zijn of haar geheim? Meten is weten!

     

    Vanaf 1 februari 2020 kan je je aansluiten bij het nieuwe Klimaan-project De Energiehelden.

    Meedoen is eenvoudig: je geeft maandelijks de meterstanden in op EnergieID. Zo krijg je een gedetailleerd overzicht van jouw energieverbruik.

    Er zijn al vele mensen die hun gegevens loggen, maar het voordeel van de Energiehelden is dat we het samen doen en je helpen! Klimaan nodigt jou en andere Energiehelden uit jouw wijk maandelijks uit op een ‘energie-party’. Hier kunnen we tips en tricks uitwisselen en elkaar aanmoedigen om nòg minder CO2 uit te stoten zonder teveel aan comfort in te boeten. Je hebt vast wel zo’n slimme truc die je kan delen.

    Deelname is gratis. Interesse?
    Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op en helpen je bij het aanmaken van je EnergieID-account.

    Update: Energie-party’s kunnen we nu niet organiseren. We hopen dit snel weer te kunnen doen. In de tussentijd mag je je zeker inschrijven voor dit project.

    Dit project realiseren we met de steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

    Inschrijven voor De Energiehelden

      Bij welke energiewijk wil jij je graag aansluiten?
      Elise, Lucas en Jerina : wijk rond Augustijnenstraat, MechelenTris : wijk rond Bethaniënstraat, MechelenPetra : wijk rond Grote Nieuwedijkstraat, MechelenGriet, Annelien : wijk rond Batterijstraat, MechelenPatrick : wijk rond Populierenlaan, BonheidenBart : wijk rond Elzestraat, Skw

      De Energieambassadeur van de wijk die U heeft aangevink zal een mail krijgen met uw aanvraag. Zij zullen U antwoorden en de volgende stappen bepalen om een EnergieID-account aan te maken en de anderen van de groep te leren kennen.

      Huidig lid van Klimaan

      U hoeft geen lid te zijn van Klimaan om mee te doen met de Energiehelden. Als U achter de doelen staat van onze vereniging verwelkomen wij U wel zeer graag als steunend lid. Wil U actief meewerken met de organisatie dan kan U kiezen actief lid te worden via de homepage van onze site.

       

      Extra informatie over De Energiehelden.

        Blog Energiehelden

        Klimaan als Energiegemeenschap: PART II

        Klimaan als Energiegemeenschap: PART II

        Hier zijn we weer met onze tweede blog over Energiegemeenschappen!  In onze eerste editie legde Elise uit wat een Energiegemeenschap juist is. Maar wat is het nut van een energiegemeenschap, en hoe werkt het precies?  Daarvoor moeten we even onze blik verleggen van ons...

        Lees meer
        Klimaan als Energiegemeenschap: stap voor stap

        Klimaan als Energiegemeenschap: stap voor stap

          Dit is de eerste blog van een reeks die zal inzoomen op het volgende hoofdstuk van onze lokale energietransitie. Ik vergelijk het soms met het leren van een nieuwe taal. We gaan nieuwe termen leren, nieuwe verbanden leggen en een hechtere gemeenschap vormen met...

        Lees meer

        Geen evenementen van deze categorie.

        Kalender Energiehelden

        Geen evenementen van deze categorie.