De Week van de Duurzame Gemeente bracht flink wat volk op de been in Sint-Katelijne-Waver. Het gemeentebestuur toonde de klimaatfilm ‘Demain’ en zette enkele lokale duurzame helden in de kijker, waaronder Klimaan.
SDG’s
Op 25 september vierden de Duurzame Ontwikkelingdoelstellingen (SDG’s, sustainable development goals) hun derde verjaardag. De ideale dag om een evenement rond duurzaamheid te organiseren, vond duurzaamheidsambtenaar An Bohets. De SDG’s zijn door de Verenigde Naties vastgesteld als nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Er zijn 17 doelstellingen en 169 onderliggende targets om de doelen te realiseren.
Lokale duurzaamheidshelden
Vijf organisaties uit Sint-Katelijne-Waver werden voorgedragen als lokale duurzaamheidshelden: Oxfam Wereldwinkels, ’t Grom Groentemuseum, Tompuur, Water4Ghana en Klimaan. Elke organisatie stelde zich voor en vertelde welke ontwikkelingsdoelstellingen ze nastreeft.
Guido Crauwens, Guido Voet en Fabienne Bogaers vertegenwoordigden Klimaan. Ze gaven een presentatie over de werking van Klimaan en over de actie Stroomversnellers, die nu al een succes is.
Ook de andere organisaties doen inspirerend werk. Dankzij Water4Ghana bijvoorbeeld gaan er elk jaar studenten van Campus De Nayer naar Ghana om waterpompen te installeren in de dorpen en om de bestaande pompen te onderhouden. De vzw bestaat ondertussen al 10 jaar. Hun impact in Ghana is groot. De lokale gemeenschappen kunnen zich bezighouden met onderwijs en met andere prioriteiten, want dankzij Water4Ghana hebben ze het levensnoodzakelijke zuivere water bij de hand.
Demain
De film ‘Demain’ (2015) wakkerde het enthousiasme verder aan. De film onderscheidt zich door zijn positieve boodschap: het is nog niet te laat, het maakt allemaal nog wel uit, we kunnen nú ons leven veranderen. Een team van vier cineasten, waaronder Mélanie Laurent en Cyril Dion, geeft een beeld van wat mogelijk is, met voorbeelden uit 10 landen. Een boeiende en bovendien goed gemaakte documentaire met prachtige muziek. Een aanrader!
0 reacties