MOVE YOUR MONEY

door Elise Steyaert
1 reacties
17/03/2019

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn vele mensen zich vragen beginnen stellen over hun bank. Naast de rentevoet, gaan mensen nu meer en meer kijken naar waar hun geld wordt geïnvesteerd en dat is een goede zaak!

Uit een studie van 2017 door de Klimaatcoalitie bleek dat de 4 grootste Belgische banken, tussen 2014 en 2016 voor een hallucinant bedrag van 33 miljard euro in de fossiele industrie investeerden.

Om de opwarming van de aarde onder de 1,5 °C te houden moet echter 80 procent van de bekende reserves aan fossiele brandstoffen steenkool, aardolie en gas in de grond blijven. Daarom mag er geen geld meer beschikbaar komen voor bedrijven die inzetten op de ontginning van nieuwe fossiele brandstofreserves en evenmin voor energiebedrijven die het klimaatakkoord van Parijs niet concreet hebben vertaald. Die geldkraan kan beter dicht.

Grote investeerders kunnen daar iets aan doen door bijvoorbeeld hun beleggingen in aandelen van steenkoolmijnen en -centrales van de hand te doen of bedrijfsobligaties van klimaatonvriendelijke bedrijven bij afloop niet meer te hernieuwen.

Maar ook de kleine spaarder kan het heft in handen nemen! We kunnen de grootbanken een ultimatum stellen: trek jullie miljarden weg uit fossiele brandstoffen of … wij trekken ons geld weg bij jullie banken. In het Engels misschien beter verstaanbaar voor de banken:

MOVE  YOUR  MONEY  OR  WE  DO.

Dat is de boodschap van Hart boven Hard, Greenpeace, Fairfin en D’Urgent aan aan KBC, Belfius, ING en BNP Paribas Fortis. Met de campagne “Move your money” willen zij samen met zoveel mogelijk mensen en organisaties de banken voor een ultimatum stellen. Op www.moveyourmoney.be kan u het ultimatum ondertekenen om uw bank mee onder druk te zetten: zij mag uw geld niet meer investeren in de fossiele industrie. Als uw bank haar beleid niet verandert en in de lijn brengt van het Klimaatakkoord van Parijs, belooft u aan uw bank dat u in het najaar van 2019 uw geld zult verzetten naar een propere bank.

De campagne is nu al een succes. Als de actie nog bekender wordt, vandaar dit artikel, zal het aantal ondertekenaars nog groeien.

Voor diegene die niet kunnen wachten of geloven dat hun bank het roer zal omgooien kan www.bankwijzer.be zeer behulpzaam zijn voor het overzetten van spaarcenten naar een klimaatvriendelijke bank.

Op die site van FairFin kan u nagaan in hoeverre uw spaarcenten niet “fout” zitten. De financiële steun aan de fossiele brandstoffenindustrie vormt immers de echte motor van de klimaatopwarming. Die motor is dringend toe aan een grondig nazicht en revisie.

Daar kan de campagne Move Your Money spoed in brengen. De komende maanden wordt het warmer. Ook voor de banken.

Bron: http://moveyourmoney.be/

Auteur Blogartikel: Ludo Keppens

 

1 Reactie

  1. Joachim

    Onze eigen centjes zijn reeds naar Argenta verhuisd, zij hebben ook een niet al te geweldige score maar bon. Het bedrijf heb ik ingeschreven voor Move Your Money, Triodos biedt ook business rekeningen aan dat biedt dus een uitweg.

Aanverwante artikels op onze site…

Krachten bundelen: hoe geven we samen onze organisatie vorm?

Krachten bundelen: hoe geven we samen onze organisatie vorm?

Hoe kan een organisatie het enthousiasme van zo veel mogelijk mensen omzetten in actie? Een bouwsteen die onze burgerbeweging daarbij hielp is het Sociocratie 3.0-patroon ‘kring van afgevaardigden’. Laat je inspireren door het verhaal van Klimaan, en ontdek hoe een...

Lees meer
Klimavelo

Klimavelo

In september 2023 zijn wij gestart met ons nieuw project Klimavelo. Met 3 fietsriksja's voorzien we binnen een straal van 5 km vanaf de Grote Markt van Mechelen milieuvriendelijk vervoer voor mensen die zich niet zo gemakkelijk kunnen verplaatsen (weinig financiële...

Lees meer
Tivoli Stiltebos na één jaar

Tivoli Stiltebos na één jaar

In 2022 hebben we met een 100-tal vrijwilligers van Klimaan een stiltebos aangeplant op wat vroeger de parking van het Tivoli-park was.  Het was een initiatief dat we samen verwezenlijkten met Urban Forest, Sugi en Stad Mechelen. Een stiltebos groeit met één...

Lees meer