Grondstoffen

Volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is ruim 65% van het bruto binnenlands energieverbruik in Vlaanderen te wijten aan materiaalgerelateerde activiteiten, zoals de productie van goederen en afvalverbranding. Een industrierijk gebied zoals de Mechelse regio heeft een belangrijke bijdrage tot de Vlaamse broeikasgasemissies. Maar denk ook aan gebouwen en infrastructuur. Ook deze materialen moeten geproduceerd en onderhouden worden. Bij energie-efficiënte gebouwen is het relatieve belang van ingebedde energie – gerelateerd aan de productie en vervanging van bouwmaterialen – zelfs groter dan het operationeel energieverbruik tijdens de levensduur. De stelling van Einstein dat materie gelijk is aan energie is binnen de klimaatsproblematiek nog nooit zo belangrijk geweest.
Klimaan wenst in te zetten op een koolstofarm en materiaalarm materiaalgebruik. Dit kan onder andere door samen met andere verenigingen in te zetten op een lokale en circulaire economie.  Klimaan ondersteunt strategieën zoals het hergebruik en het  delen van goederen, maar ook het inzetten van recycleerbare en bio-gebaseerde producten.

Wat is een circulaire economie?

In een circulaire economie zetten we volop in op een slim gebruik van grondstoffen en producten. We trachten materialen een zo lang mogelijk leven te geven. Zo creëren we de hoogste waarde voor de economie en de minste schade voor het milieu.

We herstellen reeds gebruikte materialen. Ook zorgen we ervoor dat alle onderdelen van een product gedemonteerd kunnen worden. Of we maken vaker gebruik van materialen die maar uit één grondstof bestaan. Dit alles met het oog op recyclage.

Waarom hebben we een circulaire economie nodig?

De komende jaren gaat de vraag naar grondstoffen nog toenemen. Helaas zijn grondstoffen niet oneindig. Het steeds dieper moeten graven naar verse grondstoffen is ook schadelijk voor het milieu.

Hoe kan jij bedragen?
Sluit je aan bij Klimaan en ondersteun lokale initiatieven voor een koolstofarm en materiaalarm materiaalgebruik!

Hiernaast kan U een video bekijken van Thomas Rau die een nieuwe economische logica beschrijft, de circulaire economie.  (Korte Versie)

Blog

Krachten bundelen: hoe geven we samen onze organisatie vorm?

Krachten bundelen: hoe geven we samen onze organisatie vorm?

Hoe kan een organisatie het enthousiasme van zo veel mogelijk mensen omzetten in actie? Een bouwsteen die onze burgerbeweging daarbij hielp is het Sociocratie 3.0-patroon ‘kring van afgevaardigden’. Laat je inspireren door het verhaal van Klimaan, en ontdek hoe een...

Lees meer

Ons Team

Wil je je graag aansluiten bij dit team, word dan lid van Klimaan.

Kalender

Geen evenementen van deze categorie.